A La Repubblica hírportál keserű hangvételben számolt be a koronavírus miatt felállított olasz karanténzónák területén működő farmergazdaságok helyzetéről.

Codogno-ban így panaszkodott egy 200 tehenes tejgazdaság tulajdonosa:

"Egyedül maradtunk, és rettegünk. A vesztegzár alá került istállók és parasztgazdaságok jövője teljes mértékben ki van szolgáltatva a vírus terjedésének. Ha a "vörös zónát" még hetekig fenntartják a hatóságok, akkor odáig is eljuthatunk, hogy meg kell semmisítenünk az itt termelt tejet és húst – ugyanis a karantén alá vont területekről senki nem akarja megvásárolni a termékeinket."

– Nincsen egyedül a félelmeivel ez a codogno-i farmer. A Lodi-i térségben vállalatok százai kerültek lehetetlen helyzetbe a karanténintézkedések után.

"Ma is, mint minden reggel – 7 órakor fejeztük be a 400 tehén fejését. Négy kilométerre van a gazdaságunk Castiglione d'Adda-tól, amely a koronavírus epicentruma. Nem tudom, hogyan fogunk talpon maradni és fenntartani a termelésünket. Ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk felszámolni a gazdaságot – viszont az általunk termelt élelmiszerek hiánya jelentős problémát okozhat Olaszországban..." – panaszkodott a 68 éves Basilio Recagni gazda.

A Covid-19, (azaz a koronavírus) európai kitörésének gócpontja Lodi, Crema és Piacenza között, az olasz mezőgazdaság központjaként ismert Pó-völgyben található.

A vörös zónában csaknem 200 istálló „fogoly”.

Az ellenőrző pontok által lezárt határ mentén további 300 gazdaság került veszélybe. Lodigiano-ban összességében több mint 500 parasztház és tanyagazdaság érintett a karanténintézkedések által.

"A tej és hús fővárosa vagyunk és valóságos drámában élünk. Azokat a termelőket, akik sajtot és sonkát készítenek exportra, már figyelmeztették, hogy a multinacionális vállalatok abbahagyják a vírussal fertőzött területekről származó termékek rendelését. Pedig mindenki tudja, hogy az általunk előállított termékek, élelmiszerek egészségesek és szigorúan ellenőrzött forrásból származnak. De minden hiába és ha ez így folytatódik, nekünk végünk!" – nyilatkozott elkeseredve Filippo Boffelli, codogno-i farmer.

A karantén alá vont gazdaságok számára a szemes- és szálastakarmány, a szalma és a gázolaj jelenleg még korlátlanul rendelkezésre áll.

"A legnagyobb problémát a személyzet-, illetve a munkaerőhiány jelenti"

– magyarázta Rachele Madonini a secugnago-i Cascina Fornelli-ből.

A karanténzónák mezőgazdasági termelőinek legsúlyosabb problémáját a munkaerőhiány jelenti – fotó: Shutterstock

A fejőemberek, a takarító személyzet, az agronómusok és telepvezetők, valamint traktorosok és egyéb gépkezelők százai rekedtek a "vörös zónán" kívül, így a karantén alá vont területek gyakorlatilag munkaerő nélkül maradtak. Ha az istálló pár méterre helyezkedik el az egészségügyi zár mögött, akkor sem léphetnek be a kint rekedtek – még abban az esetben sem, ha a munkaerőhiány egész állományok kényszervágásához vezethet...

A vesztegzár alá került területek gazdálkodói emberfeletti erővel, kölcsönös segítségnyújtással próbálják túlélni ezt az időszakot. Akinek maradt eszköze, gépe, embere, az kölcsönadja és megosztja a sorstársaival.

Tucatnyi idős gazdálkodó alkalmazott nélkül maradt Casalpusterlengo-ban, Somaglia-ban, Codogno-ban és Castiglione-ben.

"Minden este azért imádkozom, hogy a fejőgépek vagy a takarmánykeverők meg ne hibásodjanak. Senki sem javítja meg a gépeket, ha valami tönkremegy. Csodával határos módon mostanáig mindent kézben tartottunk, azonban, ha rövid időn belül nem áll helyre minden a normális kerékvágásba, akkor a vírus gazdasági összeomlást fog okozni." –nyilatkozta egy brembio-i szarvasmarhatartó.

A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

További súlyos problémát jelent, hogy a "vörös zónában" a szántóföldi növénytermesztés is lehetetlen.

Minden gazdálkodó tudja, hogy ez az az időszak, amikor a tavaszi talajelőkészítést el kellene végezni és a vetést is rövidesen meg kellene kezdeni.

"A traktorokat leállítják, a térség vetőmag-nagykereskedői bezártak. A termőföldből élő gazdálkodók már generációk óta tudják, hogyan kell megküzdeniük az időjárás- és más természeti csapások okozta megpróbáltatásokkal... Azonban most először, nem tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat és az értékeinket – tehetetlennek érezzük magunkat és nem tudjuk, hogyan kell szembenézni egy ellenséggel, amely azzal fenyeget, hogy elpusztítja az egész olasz mezőgazdaságot." – panaszolta Antonio Falchetti, codogno-i mezőgazdasági termelő.

Az olyan olasz ikonikus export-termékek, mint Grana Padano, Gorgonzola, friss tejtermékek, sonka és szárított húsok – a világ minden táján ismert élelmiszerek. Most azonban mindezek – számszerűen évente több mint 10 milliárd eurónyi forgalom forog veszélyben.

“Múlt hét péntek óta a borjakat már nem ábécé sorrendben nevezzük el. Minden ellés után olyan neveket adunk, amelyek erőt adhatnak az emberfeletti munkához, ami előttünk áll. Reméljük, hogy a sok fájdalom közepette szerencsét hoznak nekünk ezek a kis jószágok. Az éjszaka a vörös zónában született üszőborjakat Életnek és Reménynek neveztük el. A bikaborjakat pedig Bátorságnak, Öröknek és Egészségnek kereszteltük." – mondta bizakodva a 35 éves Alice, terranovai tenyésztő.

Hová vezethet mindez?

Egy biztos: a mezőgazdasági termelés ebben a formában nem tartható fenn hosszabb távon, ezt mindenki látja – ugyanakkor az egészségügyi karantén megsértése óriási veszélyt jelent a vírus terjedése szempontjából.

További hírek arról számoltak be, hogy hiába őrzik a karanténzónába- és onnan kivezető utakat a hatóságok, mert a helyi lakosok ismerik a mezőkön és ösvényeken át vezető "egérutakat", amelyeken keresztül rendszeresen ki-be járnak a vesztegzárból. A "vörös zónák lázadóiként" emlegetett helyi gazdálkodók azonban úgy érzik, hogy kénytelenek megsérteni a karanténszabályokat, máskülönben lehetetlen átvészelniük ezt az időszakot.

Forrás: La Repubblica / Giampaolo Visetti tudósításából írta és kiegészítette: Igric Dominika