A Központi Statisztikai Hivatal európai uniós és hazai jogszabályok alapján 2020-ban teljes körű mezőgazdasági összeírást hajtott végre "Agrárcenzus 2020" elnevezéssel. Az adatgyűjtés az ország valamennyi települését értintette.

Repceföld

Érdekes adat: 2020-ban a főbb szántóföldi növények közül árpából és kukoricából az előző évinél több, napraforgóból és repcéből kevesebb termett./Forrás: KSH – Fotó: pixabay.com

Az "Agrárcenzus 2020" összeírás első, előzetes adatai a magyar mezőgazdaságról

1. 2020-ban 234 ezer gazdaság működött magyarországon. A 2010-es adatokhoz képest a gazdaságok száma a kétharmadára csökkent.

2. A gazdaságok kétharmada elsősorban növénytermesztéssel foglalkozott. Tíz évvel ezelőtt az állattartás és a növénytermesztés aránya még 46–41% volt. Csökkent a vegyes profilú gazdaságok aránya ugyanakkor nőtt a specializáció.

3. Az egy gazdaságra jutó földterület nagysága minden művelési ágban növekedett, a szőlő esetében több mint a kétszeresére.

4. Kevesebb a fiatal gazdaság irányító. A 65 év alatti gazdálkodók aránya 73 százalékról 65 százalékra csökkent.

5. Nőtt a mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya. A fiatalabb gazdálkodók nagyobb arányban rendelkeznek valamilyen szakirányú képzettséggel, mint az idősebbek.

6. A fiatalabb gazdák körében a digitális eszközök használata legelterjedtebb. A precíziós gazdálkodásban a növényállapot-felmérést a gazdaságok 5,3 százaléka végzi saját eszközzel, vagy vesz igénybe ilyen szolgáltatást.

7. A gazdaságok 15 százaléka alkalmaz szaktanácsadót, ugyanakkor a fiatalabb gazdálkodók az átlagosnál jelentősen gyakrabban (22 százalékban)

8. Bizonytalan jövő: sokan nem tudják, mi történik a gazdaságukkal a következő években. A 65 év feletti gazdálkodók negyede már csak 1–5 évig szeretné a gazdaságot vezetni, többségük viszont nem tudja vagy nem gondolkodott rajta, hogy meddig vezeti még a gazdaságot. Ezzel párhuzamosan meglepő adat, hogy a fiatal gazdálkodók 9,2 százaléka a is azt nyilatkozta, hogy a gazdaság irányítását 5 éven belül át szeretné adni.