Az elkövetkező hét év a mezőgazdasági beruházások éve lesz: a kormány februárban jelentette be, hogy 480-500 milliárd forinttal több közvetlen támogatásra számíthatnak a magyar gazdák az elkövetkező uniós költségvetési ciklusban. Új épületek emelése és felújítás esetén egyaránt rugalmas, gyors, környezetbarát és tartós megoldást jelentenek a Lindab által kínált könnyűszerkezetes acél anyagok, termékek, rendszerek és szolgáltatások.

Szinte bármilyen funkció megvalósítható a Lindab rendszerek felhasználásával, ami mezőgazdasági létesítmények építésénél szóba jöhet, a nyitott oldalfalú, fedett színektől a teljesen zárt terménytároló és állattartó épületekig. A funkció dönt arról is, hogy részben vagy teljes egészében Lindab elemekből történik-e az építkezés.

Megkérdeztünk három, a Lindab könnyűszerkezetes csarnokait ismerő, ilyen csarnokkal rendelkező magyar gazdálkodót tapasztalataikról, a technológia előnyeiről és arról, hogyan járult hozzá a Lindab technológia vállalkozásuk sikeréhez.
A gabona tárolásakor például a nedvesség kint tartása és a keletkező nedvesség elvezetése alapvető követelmények. „Bár 2012 aszályos év volt, nem számolunk egekbe szökő árakkal, az idei termést illetően bizakodóak vagyunk. Több mint 100 mm csapadék már lehullt, a termőréteg kezd telítődni, így a tavalyinál jobb hozam várható. A termény tárolása, minőségének megóvása ugyanakkor alapvető fontosságú, melyhez a technológia és a szaktudás együttműködése szükséges, ez a kettős garantálja a sikert” – mondta el Jenet László, a biharkeresztesi Fekete tanya vezetője. „Minden egyes folyamatra oda kell figyelni a szállítástól a tárolásig, hogy maximális profitot érhessünk el. Mi öt év alatt nyolc csarnokot építettünk a mezőgazdasági üzemünk területén könnyűszerkezetes acél felhasználásával, jelenleg 40 ezer tonna a terménytárolási kapacitásunk. A csarnokoknál a kifogástalan minőség mellett a környezetvédelem és az energiatakarékosság is fontos szempont volt: „a tároló természetes világításához nem csak ablakokat, hanem átlátszó Lindab lemezeket is felhasználtunk bizonyos sávokban, így jobb lett a megvilágítás – a terménytároló gerincéhez nem messze helyeztük el a világító sávokat, így sokkal ritkábban kell villanyt gyújtani.” – tette hozzá Jenet László.

Mivel a vevő sokszor mintát vesz a terményből és ezt követően ad árat, a minőség megőrzése nagyon fontos. „A termény nedvessége nagymértékben a szerkezettől függ. Nem mindegy, mennyire dohos az épület, amelyben tárolják a terményt – – a nedvességtől a termény minőségcsökkenést szenved, dohos lesz, ez alapvetően befolyásolja az árat. Nekünk nem kell ilyesmitől tartanunk, a Lindab technológiák használatával a termény megőrzi minőségét.” A kifogástalan minőség mellett a környezetvédelem is fontos szempont lehet: „a tároló természetes világításához nem csak ablakokat, hanem átlátszó Lindab lemezeket is felhasználtunk bizonyos sávokban, így jobb lett a megvilágítás – a terménytároló gerincéhez nem messze helyeztük el a világító sávokat, így sokkal ritkábban kell villanyt gyújtani.”– mondta el Görcsös Ferencé, a Görcsös Farm tulajdonosa.

A gabona tárolásával is foglalkozó cégek számára a kapacitás kihasználásának egy rendkívül költséghatékony módja lehet a termény intervenciós tárolása, mivel a felvásárlási és a tárolási ár sokszor magasabb a piaci árnál. Ahogyan azt Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője hangsúlyozza: „A mezőgazdasági fejlesztések terén az új létesítmények építése mellett versenyképességet növelő, korszerű megoldást nyújthat a, meglévő épületek felújítása is. Ahogy az új létesítésű épületeknél, a mezőgazdasági létesítmények felújításánál is a fő szempont a funkció, a folytatott tevékenységhez kapcsolódó technológia gazdaságos működtetése, és minden további aspektust többnyire ennek kell alárendelni. Így például a viszonylag jól jövedelmező intervenciós gabonakészletek tárolásában való részvétel feltétele, hogy a műszaki-technikai minőség biztosítva legyen. A mezőgazdasági cégek, gazdálkodók tevékenységéhez, cégméreteihez és egyediségéhez igazodni kell az épületeknek is, ami az egyik legnagyobb előnye a rugalmas, gyors, könnyűszerkezetes építési technológiának. A beruházások megkezdése előtt fontos szakemberekkel mérlegelni, hogy teljesen új épület megépítése helyett elegendő lehet a meglévő tetőszerkezet korszerűsítése, a csapadékvíz-elvezetés javítása, fejlesztése, vagy például jobb hőszigetelést nyújtó homlokzat felújítás megvalósítása” .

Sokan nem tudnak róla, de a gombatermesztés az egyik legsikeresebb hazai agrárágazat. A gomba termelésénél is fontos az adott kiszolgáló épület magas szintű kivitelezése. „Cégünk gombacsíra előállító üzemet, konzervüzemet, raktárt, géptároló csarnokot, gépjavító műhelyt és hűtőházat építtetett Lindab könnyűszerkezetes acél technológiával. A korszerű tárolás és kiszolgáló épületek nagyban hozzájárulnak piaci előnyünkhöz.” – mondta el Rácz József, az Országos Korona Gombaipari Egyesülés és a Magyar Gombatermesztők Szövetségének elnöke. A gombatermesztés jövőjével kapcsolatban a szakember kiemelte: „Magyarország fekvéséből adódóan tőlünk nyugatra és délre mindenki gombafelvevő. Ha a termelést tudjuk biztosítani, szép jövő előtt állunk”.

A gabona intervenciós tárolásának tárolókkal kapcsolatos követelményei:
a.    Statikus által kiadott igazolást arról, hogy a tárolók építészetileg (statikailag) alkalmasak az intervenciós áru hosszú távú tárolására.
b.    Zárható, áramtalanítható síktárolók, szerkezetileg beépített nyílászárók. Az ajtókon biztonsági lakat, zár alkalmazása kötelező.
c.    A tároló jól beazonosítható módon szerepel a telep helyszínrajzán.
d.    Silós tárolás esetén porelszívó technológia, zárható kimeneti nyílások. Amennyiben a silók kimeneti nyílásai egy helyiségben találhatók, úgy annak zárhatónak kell lennie.
e.    Biztonságtechnikailag megfelelő kezelőjárdák és létrák megléte.
f.    Az áru be- és kitárolásához szükséges műszaki berendezéseknek kötelezően meg kell lenniük.
g.    A tárolás ideje alatt folyamatosan megfelelő állapotú műszaki berendezéseket és eszközöket kell biztosítani az árukezeléshez.
h.    A hőmérsékletméréshez szükséges eszközöknek (cellahőmérő, halom-hőmérő) folyamatosan rendelkezésre kell állniuk.
i.    Megfelelő szigetelés nedvesség, talajnedvesség, beázás és hóbefúvás ellen.
j.    Amennyiben a betárolás fogadógarat segítségével történik, úgy a fogadógaratot csapadék ellen megfelelő védelemmel kell ellátni.
Forrás: A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 172/2012 (XI.30) számú KÖZLEMÉNYE az intervenciós gabonakészletek tárolásáról

A Lindab mezőgazdasági csarnok kiadvány gabonatároló, sertéshizlaló, géptároló és lovarda mintacsarnok épületeket mutat be engedélyezési szintű tervekkel és látványtervekkel, hogy segítse Önt ötletekkel és lehetőségekkel.

Kérje az Ön épületére a szakértő Lindab munkatársak segítségét, használja a cég szolgáltatásait, további részletek, referenciák a www.lindab.hu/csarnok weboldalon!