A mézfogyasztás egészségügyi előnyei

A méz energiafokozóként és immunrendszer-erősítőként szolgál. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt alkalmas a torokfájás és a köhögés enyhítésére. Sokak szerint az allergián is segíthet, mert kis mennyiségű virágport tartalmaz, ami segít a szervezetnek a tolerancia kialakításában.

Egy átfogó tanulmány során – mely 18 kontrollált vizsgálatot tartalmazott, és 1100-an vettek részt benne – kiderült, hogy a méz beillesztése az egészséges étrendbe számos egészségügyi probléma csökkentéséhez hozzájárul. Csökkenti például az éhgyomri vércukorszintet, a „rossz" koleszterint, a triglicerideket és a gyulladást, viszont növeli a „jó" koleszterinszintet. Az 1100 résztvevő egészséges étrendet követett, és naponta átlagosan 40 gramm, azaz kb. 2 evőkanálnyi mézet fogyasztott.


A méz támogatja a szív egészségét

A szív- és érrendszeri betegségeknek kétféle kockázati tényezőjük van. A nem módosítható kockázati tényezők azok, amelyek nem változtathatók (pl. életkor, genetika); a módosítható kockázati tényezők közé tartozik a testsúly, az emelkedett vércukorszint, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a táplálkozási szokások és a fizikai inaktivitás.

Tanulmányok, melyek a méz szívre gyakorolt hatását vizsgálták, arra jutottak, hogy a méz védi a szívet az antioxidánsok segítségével, segít a vérnyomásproblémákon, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, öregedésgátló tulajdonságai vannak, továbbá megakadályozza az érszűkületet.

méz

A méz védi a szívet az antioxidánsok segítségével – fotó: Shutterstock

A méz sebgyógyító hatású

Már az ókorban felismerték a méz gyógyulást elősegítő és fertőzésmegelőző képességét. Az orvosi minőségű méz hatékony az égési sérülések, fekélyek és más bőrbetegségek kezelésében.

Forrás: divany.hu