Günther Oettinger európai költségvetési biztos bejelentette, hogy az agrártámogatások keretösszegét 6 százalékkal fogják csökkenteni a 2021-2027-es költségvetési időszakban, és ennek érdekében a legnagyobb gazdaságoknak fizetendő támogatások visszafogását tervezik – írja a politico.eu.

Brüsszelnek május másodikán kell javaslatot tennie az EU 2021-2027. évi költségvetésére és a támogatások csökkentése elkerülhetetlennek látszik, mivel Nagy-Britannia már nem fog hozzájárulni a befizetésekhez. A mezőgazdasági kiadások visszavágása az egyik legvalószínűbb, mivel a Közös Agrárpolitika csaknem 40 százalékkal, vagyis évente mintegy 59 milliárd euróval részesedik az EU költségvetéséből.

Amikor a POLITICO a KAP csökkentésekről kérdezte a biztost, Oettinger azt mondta: „A meglévő programokat nem tudjuk teljesen mentesíteni a költségcsökkentéstől. Az én javaslatom a jelenlegi költségvetési ciklus utolsó évéhez, 2020-hoz viszonyítva mintegy 6 százalékos csökkentés lesz”.

mezőgazdaság

Hat százalékos csökkentés jöhet a Közös Agrárpolitikában, és mindkét pillérben lesznek vágások – fotó: Agroinform.hu

A KAP-pal szemben megfogalmazott egyik legerősebb bírálat az, hogy előnyben részesíti a nagybirtokosokat, mivel a direkt kifizetések a földterületre vannak alapozva.

A KAP támogatások mintegy 80-át a gazdaságok 20 százaléka kapja.

Az új költségvetési modell célja, hogy ezt valamelyest kiegyenlítse. Oettinger elmondta, degresszív támogatást fognak bevezetni a nagyobb agrárgazdaságoknak kifizetett földalapú támogatásoknál, ami azt jelenti, hogy bizonyos üzemméret felett csökkenni fog az elérhető támogatás, tehát

egy különösen nagyméretű vállalat hektárra vetítve egy kicsivel kevesebb pénzt fog kapni, mint egy kis vállalkozás.

A tervezett változtatásokat a következő napokban fogják megvitatni.

Oettinger azt is hozzátette, hogy a Brexit által keletkezett hiányt nem csak a csökkentésekkel akarják kompenzálni. Valamivel nagyobb hozzájárulásra (befizetésre) lesz szükség a tagországoktól. A Brexit-hiány egy részét – mintegy 50 százalékát, valamint az új feladatok egy részét – azonban a csökkentésekből kell finanszírozni.

A KAP jelenleg a Brüsszeltől a farmereknek juttatott – első pillérnek nevezett – direkt kifizetések, és a vidékfejlesztési alap, vagyis a második pillér között van felosztva. Oettinger arra is felhívta a figyelmet, hogy a megszorítást mindkét pillér érezni fogja.