Idén a fagynak, a szokatlan melegnek, majd a rossz időben jött lehűlésnek is szerepe van abban, hogy a virágzáskor reméltnél lényegesen kisebb lesz a meggytermés. A nagy európai termőkörzeteket is jelentős kár érte, így a meggy piaca keresleti lesz, ami az árakon keresztül részben kárpótolhatja a termelőket – írja a vg.hu.

meggy

A FruitVeB május elején a meghatározó ágazati szereplők körében felmérést végzett – fotó: pixabay.com

Átlag alatti termés várható

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakértői szerint az idén annak ellenére sem fogja elérni az átlagos szintet a meggytermés, hogy a tavalyi év jó alapot szolgáltatott egy idei jó termésre: 2023-ban átlag alatti volt a termésterhelés – azaz „pihent" a növény – hosszú és meleg volt az ősz, kedvezően alakultak a csapadékviszonyok.

Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a meggynél – hasonlóan a többi gyümölcshöz – a szokásosnál mintegy 3 héttel hamarabb indult a vegetáció. A március végén, illetve április első dekádjában lezajlott virágzás még nagyon jó terméssel kecsegtetett.

Most a valóság azonban más képet mutat, sőt egyes területeken kifejezetten kiábrándító a kép a virágzáskori kilátásokhoz képest. A FruitVeB május elején a meghatározó ágazati szereplők körében felmérést végzett, amiből kiderült, hogy a léüzemek, a hűtő- és konzervipari vállalatok, az integrátorok, a TÉSZ-ek és az egyéb termelők idén a tavalyihoz hasonló, átlag alatti termésre számítanak.

A tavalyi 57 ezer tonnás terméshez viszonyítva plusz-mínuszt 10 százalékos eltérések voltak a termésvárakozásokban, ezen belül azonban a negatívabb becslések domináltak

– fogalmazott Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke. A becslés pontosságát ugyanakkor gyengíti , hogy nem csak fajtánként, régiónként és mikrokörzetenként, hanem akár egy gazdaságon belül, ültetvényenként is nagyon heterogén a kép. Egy jó hír azonban van: az, hogy a száraz tavasz miatt a moníliafertőzés elkerülte az ültetvényeket.


Az idei időjárást sem kedvezett a meggynek

A vártnál gyengébb termés oka döntően az időjárási körülményekben keresendő. A március 19–20-ai fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, és bár ezek csak kevés ültetvényben okoztak jelentős károkat, de  negatívan befolyásolták a virágok termékenyülő képességét.

A virágzás idején szokatlanul meleg volt, több alkalommal is 25-30 Celsius-fok közötti napi maximum-hőmérsékletekkel, miközben erős volt a szél, és alacsony a páratartalom. Emiatt a bibék hamar beszáradtak, így annak ellenére, hogy megtörtént a beporzás, a megtermékenyülés elmaradt. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a virágzás vége felé vagy röviddel utána következett egy másfél hetes lehűlés, fényszegény körülményekkel párosulva, ezek pedig nem kedveznek a terméskötődésnek.

Ez a lehűlési hullám éjszakai fagyokat is hozott, amelyek már érdemi károkat okoztak a gyümölcsökben, megfeketedtek a szemek, és erőteljes volt a tisztuló hullás is. Ezeket tetézte, hogy a legtöbb termesztőkörzetben kifejezetten aszályos volt a tavasz.

"Ebben az időszakban még nagy a bizonytalanság a termésbecslésben" – hívta fel a figyelmet a FruitVeB elnöke, hozzátéve, hogy kérdéses még a csapadékmennyiség, ami sokat alakíthat a gyümölcsméreteken és a növényvédelmi helyzeten is.

A meggy fejlődése is három héttel járt előrébb a szokásosnál, amiből az áprilisi lehűlés elvett valamennyit, de így is másfél-két héttel korábban indulat a meggyszüret. A FruitVeB az Érdi bőtermő szüretének kezdetét most június 5–10. közé várja.

A hazai meggy piaci pozíciót alapvetően meghatározza a lengyel és szerb termés mennyisége

A lengyeleknél április végén 30-50 százalék közötti terméskiesést okozott a fagy: három nagy meggytermesztő körzetükből a két jelentősebb területről 70-100 százalék közötti fagykárt jelentettek. A lengyel meggytermés 30-50 százalékos kiesése megfelel egy teljes magyarországnyi termésnek. Ez már önmagában is elegendő ahhoz, hogy idén keresleti piac alakuljon ki.

Meghatározó tényező a piacon az is, hogy a fagyasztott meggykészletek teljesen kiürültek.  Ezek alapján a FruitVeB véleménye szerint a meggypiaci szereplőknek nem kell kapkodniuk a szerződéskötésekkel, hiszen egy-két hét leforgása alatt is sokat változhatnak a termés-, az ár- és a piaci kilátások.