A spanyolországi Murcia körzetében az idei enyhe tél és a tavaszi időjárás kedvezően alakult és a gazdák a szokásosnál csaknem két héttel korábban tudják piacra dobni csonthéjas gyümölcseiket, miközben átlagos termésmennyiségre számítanak.

Joaquín Gómez, a helyi termelői egyesület vezetője elmondta, a koraiság – különösen a más régiókban tapasztalt fagykárok miatt – nagyon jelentős versenyelőnyt, valamint magasabb profitot biztosíthat számukra, bár a körzet exportja enyhe csökkenést mutat.

Idén Spanyolországban is korábban kezdődik a gyümölcsszezon

Idén Spanyolországban is korábban kezdődik a gyümölcsszezon – Fotó: Shutterstock

A murciai körzet a tenger mérséklő hatása miatt egyre jobban képes kihasználni ezt az előnyt, így általában már május első napjaiban megkezdheti a gyümölcsszállítást az európai piacokra.


Ezzel együtt – a vízhasználati korlátozások miatti mennyiségi csökkenés mellett – folyamatos felértékelődés tapasztalható a térségben termelt csonthéjas és egyéb gyümölcsök minőségében is, elsősorban a korszerű fajták bevezetése révén. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelési költségek a legutóbbi egy-két évben jelentősen megemelkedtek, ami a szupermarketek gyümölcsáraiban is megjelenik majd.

Ugyanakkor Spanyolországban kommunikációs kampány is indult a gyümölcsfogyasztás népszerűsítése érdekében.

Forrás: freshplaza.com