A Központi Statisztikai Hivatal 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással – írja a nak.hu

adatszolgáltatás

Aki mégis online szeretné kitölteni a kérdőívet, akkor ezt jelezze az összeírónak – fotó: pixabay.com

A kezdeti online kérdőíves kitöltés június 1-től az összeírói szakasszal folytatódik az elsősorban a személyes, vagy esetenként (betegség, időjárás, adatszolgáltató igényt tart rá stb.) a telefonos kikérdezéssel.

Ugyanakkor azok számára, akik ezt kifejezetten kérik, és más módon nem hajlandóak adatot szolgáltatni, nekik fel kell ajánlani az önkitöltés további lehetőségét. Ehhez az adatszolgáltatók korábban e-mailben, vagy postai úton a felkérő levélben megkapták a belépési kódot. Amennyiben az adatszolgáltató állítása szerint nem ismeri ezt, az összeíró ad tájékoztatást a kódról. A meghosszabbított online kitöltésre azonban csak június 30-ig van lehetőség, hogy még legyen idő az esetlegesen szükségessé váló interjús összeírásra is.

A felület május 31-én tehát még nem fog lezárulni, amennyiben olyan gazdálkodót keresnek fel az összeírók, aki mégis online szeretné kitölteni a kérdőívet, akkor ezt jelezze az összeírónak, akinek ezt rögzítenie kell az online összeírói címlistáján.

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban a 2018/1091/EK rendelet alapján kötelező – olvasható a nak.hu tájékoztatójában


A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket, illetve a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát megtervezni, hatását felmérni.

Az összeírást szabályozó rendelethez kapcsolódó 2021/2286 végrehajtási rendelet határozza meg azokat az adatköröket, amelyeket az Agrárium 2023 során megkérdeznek. Emellett a hazai szakpolitikai tervezéshez kapcsolódóan további kérdésekkel is kiegészítették az összeírás kérdőívét.

Az egyes témakörökről további tájékoztatást az Agrárium 2023 brosúra nyújt, valamint a kérdőívről szóló részletes információkat a KSH weboldalán lehet elolvasni – írja a nak.hu