Mára már megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a megnövekedett és megváltozott fogyasztói igények kielégítéséhez nélkülözhetetlen a termelés, az előállított állati anyagok és termékek minőségének javítása. A precíziós megoldások erőteljesen fokozhatják a gazdaságok hatékonyságát és teljesítményét, javíthatják az állatjóléti és állategészségügyi körülményeket, valamint csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az agárdigitalizációban rejlő előnyök kiaknázásával a költséghatékonyság növelése a termelésbiztonság veszélyeztetése nélkül valósulhat meg – mondta köszöntőjében a precíziós állattenyésztésről Zászlós Tibor, Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke és a NAK Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke.

Dr. Szentes Szilárd, az Állatorvostudományi Egyetem tudományos munkatársa "Szakszerű legelőgazdálkodással a jövedelmező húsmarha- és juhtartásért – lehetőségek a precíziós döntéstámogatásban" című előadásában röviden ismertette a szakszerű és innovatív szemléletű legelőgazdálkodás főbb szempontjait. Bemutatta a precíziós lehetőségeket a gyepgazdálkodásban. Kitért a legelőszakaszok kijelölésére és lehatárolására, az időzítésre, a gyepek növényzetének felmérésére és monitorozására, a termésbecslésre, valamint arra, hogy különböző szempontok szerint milyen szenzorokkal és hogyan valósítható meg az állatok monitorozása a legelőn.

Szakszerű legelőgazdálkodással a jövedelmező húsmarha- és juhtartásért – lehetőségek a precíziós döntéstámogatásban című előadás prezentációja itt érhető el.

Bitó László, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. terméktámogatási specialistája és Sáfrány Dániel, kereskedelmi képviselő "Kaszálótól a jászolig" című előadásukban kiemelték a takarmányminőség főbb kritériumait és ehhez kapcsolódóan mutatták be a gépesítési és technológiai lehetőségeket. Részletesen ismertették a betakarítás, valamint a vontatott és az önjáró takarmánykeverő kiosztó kocsik jellemzőit.

Kaszálótól a jászolig című előadás prezentációja itt érhető el.

Dr. Dakó Zoltán, kérődző-egészségügyi szakállatorvos (Elanco Hungary Kft. képviseletében) "Légylárva-fertőzöttség (myiasis) juhokban – az állattartó és a gyakorló állatorvos szemével" című előadásában először röviden bemutatta a juhok és kecskék külső élősködőit, majd ezen belül kiemelt fókuszba helyzete a különböző legyeket és légylárvákat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a traumás myiasis sebek kezelésének elengedhetetlen lépése a sebek fertőtlenítése (akár jód tartalmú készítménnyel vagy helyileg használható spray-vel, akár 3-5 százalékos H2O2-oldat alkalmazásával), valamint fókuszba helyezte a fertőzések megelőzésének lehetőségeit, mint járványtani, mind a legyek életmódja, mind a gyógyszeres lehetőségek és rovarnövekedés-gátlók alkalmazhatóságának szempontjából.

Légylárva-fertőzöttség (myiasis) juhokban című előadás prezentációja itt érhető el. (Figyelem, az előadás nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz.)


Az állattenyésztés kihívásairól és aktuális helyzetéről Dr. Pósa Roland, gazdálkodó, állatorvos, Minárovics Máté,  juh törzstenyésztő (Sebők Családi Gazdaság) és 
Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány menedzsere beszélgetett. A beszélgetés moderátora Kovács-Igric Dominika volt.

A teljes Állattenyésztés – szarvasmarha és juh Agroinform Webináriumot itt tudod visszanézni:

Lóerőkkel támogatott minket a Petrányi Autó:

Indexkép: Shutterstock