Új programok

Az Egyesült Államok három új partnerséget jelent be csütörtökön Ukrajna mezőgazdasági ágazatának fellendítése és az ország gabonával való világszintű ellátása érdekében – közölték a USAID tisztviselői a CNN-nel. A bejelentés részét képezi a Biden-adminisztráció tudatos erőfeszítése Ukrajna gazdaságának újjáépítésére, a globális élelmezésbiztonsági válság enyhítésére, mely Oroszország ukrajnai invázióját követően súlyosbodott.

Ukrajnát a világ kulcsfontosságú kenyereskosarának tekintik, ez a jellemző pedig az ország mezőgazdaságára támaszkodik. Az agrárium az ország összes exportbevételének több mint negyven százalékát termeli meg.

A kijevi gazdasági minisztérium szerint az ország gazdasága több mint harminc százalékkal zsugorodott 2022-ben, miután Oroszország brutális inváziója tönkretette az infrastruktúrát, súlyos károkat okozott a vállalkozásoknak és megzavarta a mindennapi életet.

Az Egyesült Államok három új partnerséget jelent be csütörtökön Ukrajna mezőgazdasági ágazatának fellendítése és az ország gabonával való világszintű ellátása érdekében.

Az Egyesült Államok három új partnerséget jelent be csütörtökön Ukrajna mezőgazdasági ágazatának fellendítése és az ország gabonával való világszintű ellátása érdekében. Kép: Pexels

Hová kerül a pénz, és mire költik el?

Az USAID a Grain Alliance-szel, a Kernellel és Nibulonnal kötött új partnerségeket, melyek az előrejelzések szerint képesek lesznek évente több mint három millió tonnával növelni Ukrajna gabonaszállítási kapacitását. Az összes szerződő vállalat és szervezet hosszú múltra tekinthet vissza Ukrajnában.

A USAID és az említett szervezetek együttműködésében negyvennégy millió dollárt (15,5 milliárd Ft) terveznek befektetni az ukrajnai mezőgazdasági szektor tárolási kapacitásának és infrastruktúrájának bővítését támogatandó.

Mindez azt követően látott napvilágot, hogy a USAID több különböző kezdeményezést jelentett be Ukrajna mezőgazdasági ágazatának támogatására, beleértve a kifejezetten az ukrán gazdálkodókat célzó programokat is. Még az idei esztendő elején kiváló minőségű zöldségmagot adományoztak ukrán gazdálkodóknak, hogy ezzel segítsenek kezelni az orosz invázió miatt kialakult válságot.

Az előrejelzések szerint képesek lesznek évente több mint három millió tonnával növelni Ukrajna gabonaszállítási kapacitását.

Az előrejelzések szerint képesek lesznek évente több mint három millió tonnával növelni Ukrajna gabonaszállítási kapacitását. Kép: Pexels

„Az AGRI-Ukraine révén Ukrajna regisztrált gazdálkodóinak közel harminc százaléka részesült vetőmagokból, műtrágyákból, növényvédő szerekből, raktározásból, finanszírozásból és egyéb szolgáltatásokból, ami több mint tizenháromezer hatszáz gazdálkodónak segített az idei betakarításban és a vetésben"

– mondta el az USAID szóvivője. A most megújítás előtt álló fekete-tengeri gabonaüzlet azt is lehetővé tette, hogy a mezőgazdasági termékeket szállító ukrán hajók elhagyják az országot, ami az Oroszországgal vívott háború első napjaiban még jelentős kihívást jelentett, akadályozva a hajók távozását.

Csökkenő élelmiszerárak

„Jórészt Guterres ENSZ-főtitkárnak és Törökországnak köszönhetően a Fekete-tengeri gabona-megállapodás kezdeményezés képes volt feloldani Oroszország Ukrajna kikötőit fojtogató blokádját, így több mint huszonkét millió tonna gabona és egyéb élelmiszer – ami nyolc milliárd vekni kenyérnek felel meg – távozhatott az országból. Ukrajna a globális piacokért küzd, és ez mindenhol csökkentette az élelmiszerek árát a fogyasztók számára" – vélekedett Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Újdelhiben, aki teljesen egyértelműen nem végzett egyetlen nagybevásárlást sem Magyarországon. A külügyminiszter a G20-ak külügyminisztereinek találkozóján tette a fenti nyilatkozatot.

Blinken figyelmeztetett rá, hogy a jelenlegi megállapodás március 18-án lejár, és Oroszország nem járult hozzá a létfontosságú megállapodás meghosszabbításához.

A USAID és partnerei a most bejelentett új beruházásokkal több terminált is megcéloznak – az ukrajnai Izmailt és Renit (mindkettő a Duna-partján található), illetve Čierna nad Tisou nevű terminált Szlovákiában – és természetszerűleg az összes említett helyen a gabonaexport növekedésére számítanak. A fejlesztések a hajók berakodási területeinek felújítását is tartalmazzák. A szlovákiai beruházások menedzselésének érdekében a Grain Alliance átrakodó tárolót is vásárol az országban. A USAID finanszírozását gabonaátrakodó berendezések, ideiglenes tárolók és ukrajnai használatra felújított mozdonyok beszerzésére használják fel.

Ukrajna a globális piacokért küzd, és ez mindenhol csökkentette az élelmiszerek árát az emberek számára.

Ukrajna a globális piacokért küzd, és ez mindenhol csökkentette az élelmiszerek árát az emberek számára. Kép: Pexels

Pénz, paripa, fegyver

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a múlt héten Kijevbe látogatott, és több találkozón és megbeszélésen vett részt, többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megerősítse az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását, és bejelentsen egy 1,25 milliárd dollár (530 milliárd forint) gazdasági és költségvetési támogatást, melyet a közelmúltban át is utaltak.

Yellen szerint az ukrán gazdaság növekedése gyengébb lesz, mivel az ország sorban elveszíti a külföldi befektetéseket, és kifut tartalékaiból, ami azt jelenti, hogy az ukrán mezőgazdasági szektorba történő befektetések biztosítása még fontosabbá vált.

„Az orosz gazdaság egyre nehezebb pályán halad, egyre komolyabb terheket kell elbírnia az idő múlásával. Az a képességük, hogy pótolják az Ukrajna elleni támadásaik során megsemmisült katonai felszerelést, nagy veszélybe került" – mondta Yellen.

(Forrás: cnn)