A portál a MOSZ értesüléseire hivatkozva azt írta, az október elejétől a következő év október elejéig tartó új gázévre vonatkozó szerződésekben a terményszárítók üzemeltetői jóval magasabb gázvételezési, úgynevezett molekulaárakkal találkozhattak, mint a jelenlegiben. Nem lesz ritka az előző szerződéses évihez képest a 150-200 százalékos áremelkedés sem.

Kukorica cső

Csősz Tibor szerint még nem lehet előre tudni mekkora lesz a kukorica víztartalma, de annyi bizonyos, hogy idén a tavalyinál sokkal többe kerül a kukorica szárítása. A szakember úgy látja, ha az időjárás továbbra sem alakul megfelelően, akkor a szárítóknak a növény víztartalma miatt magas kapacitáson és hosszabb ideig kell üzemelniük.

A gázár emelkedése ráadásul hatással van a műtrágyák piacára is. A nitrogénműtrágyák tavalyi árak duplájára emelkedtek, a foszforműtrágyák árai főként kitermelési és keresletnövekedési okokból nőttek. Az árak normalizálódásához akár egy évre is szükség lehet.


Ezeket a költséget a termésátlagok sem fogják ellensúlyozni, hiszen hiába drágább most 40-60 százalékkal a kukorica, mint egy éve, a kedvezőtlen időjárás miatt várható terméskiesés, a termelési költségek meredek emelkedése, valamint a földbérleti díjak növekedése könnyedén lenullázhatja a gazdálkodás eredményét – mondta Csősz Tibor.