A jelentősebb fagykárok és növényvédelmi problémák elkerülték a cseresznyeültetvényeket. A közepesnél jobb mennyiség mellett az apróbb gyümölcsméret okozhat (főleg értékesítési) gondokat – írj a fruitveb.hu.

cseresznye

Problémákat okozhat az apró szemű, nehezebben eladható cseresznye értékesítése – fotó: pixabay.com

Voltak olyan körzetek, ahol a fagy komolyabb károkat okozott

szokásosnál mintegy két héttel korábban, május 15-20. között kezdődött meg a korai fajták betakarításával az idei cseresznyeszezon. A cseresznyetermés országosan vizsgálva a helyzetet, fajtától és térségtől függően nagyon változatos képet mutat, ami magyarázható a lokálisan jelentkező áprilisi fagykárokkal, az adott térség időjárási körülményeivel, illetve az utóbbi napokban lokálisan lehullott csapadékkal.

Az enyhe tél után a virágzás időszakában a szokottnál melegebb volt, a kötődés során azonban hűvösebb, relatíve fényszegény időjárási viszonyok uralkodtak. A kötődés országosan az előző pár évben tapasztaltaknál jobban alakult, de a hűvösebb periódusban jelentősebbé vált a tisztuló hullás. A rendkívül heterogén körülmények miatt az előrejelzés bizonytalansága nagy – bár a cseresznye esetében országos tavaszi fagykárról nem beszélhetünk, mégis voltak olyan körzetek, ahol a fagy komolyabb károkat okozott (Zalában és Szabolcsban).


Eddig a korábbi éveknél nagyobb mennyiség került a piacokra

Jelenleg még a korai cseresznye betakarítása zajlik: a Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov már a piacokon van, és megkezdődött a Nimba szürete is. Dél-Magyarországon most kezdődik a Vera és a Carmen szedése, június elejétől várható a nagyobb mennyiségek megérkezése.

A szezon első hetének tapasztalatai szerint a korábbi éveknél nagyobb mennyiség került a piacokra, és egyelőre minőségi problémák sincsenek, csak az aszálynak jobban kitett területeken marad el valamelyest a gyümölcsméret a várttól. A cseresznyelégy nagyon korán, már május első felében megjelent, ami miatt a szokásosnál korábban el kell kezdeni védekezni ellene annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a nagyobb kártétele.

Az átlagosnál nagyobb termésmennyiség örömteli, de egyben azt is jelenti, hogy a szervezetlen, elaprózott értékesítési viszonyok miatt gondba kerülhetnek azok a termelők, akik nem tagjai valamely értékesítési szervezetnek, nincs GlobalGAP tanúsításuk, nem tudnak  a piacra csomagolt terméket szállítani, illetve akik nem végeznek magas színvonalú tápanyag-utánpótlást. Náluk problémákat okoz az apró szemű, nehezebben eladható gyümölcs értékesítése.

cseresznye

Az időjárási körülményektől függően az időszakos kínálat nagyon rövid idő leforgása alatt is változhat – fotó: pixabay.com

A cseresznye ára a méretétől is függ

Ezt jól tükrözik a Budapesti Nagybani Piacon kialakult árak is: míg a 22-24 mm közötti apró szemű cseresznye nagybani ára 600-700 Ft/kg között van, – és még ennyiért is csak nehezen értékesíthető – addig a szépen válogatott, nagy méretű (30+) gyümölcsnél a 3000 Ft/kg körüli ár sem ritka. A fogyasztói árak – a méretkategóriától, a kiszereléstől, a csomagolástól függően – jellemzően 1 500-3 500 Ft/kg között mozognak.

Hazánkban a jó években jellemzően 12 ezer tonna körüli termést takarítanak be, de az idény ilyen korai szakaszában nehéz megjósolni a cseresznyetermést. Csak valószínűsíthető, hogy a 2024-es évben 12 ezer tonnás, vagy azt némileg meghaladó cseresznyetermés várható.

Az időjárási körülményektől függően az időszakos kínálat nagyon rövid idő leforgása alatt is változhat, hiszen a cseresznyében egy pár napos csapadékos periódus nagy termésveszteségeket okozhat, ami a piacra kerülő mennyiségek csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezet.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy hova érdemes menni cseresznyét szedni 2024-ben.