Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget – közölték pénteken Prágában.

"A gazdák tiltakozásának megszervezése nagyon bonyolult és hosszú folyamat, ezért mi a bejelentett tüntetések megtartásával továbbra is számolunk" – erősítette meg Jan Dolezal, a cseh Agrárkamara elnöke a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva. Szerinte a tüntetések nagyon széleskörűek, és nem biztos, hogy az utolsók lesznek. "A kormány nem tesz semmit az agrárágazat nehéz helyzetének megoldása érdekében, sőt, néhány lépésével meg súlyosbítja is a problémákat" – állította Jan Dolezal.

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter kijelentette: a gazdák tiltakozásai nem járulnak hozzá a jelenlegi feszült társadalmi helyzet enyhítéséhez.

"A kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az agrártermelők gondjainak enyhítése érdekében. Az agrárkamara döntése számomra érthetetlen" - reagált Jan Dolezal bejelentésére a tárcavezető.


A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció viszont bejelentette, hogy a jövő csütörtökre tervezett prágai tiltakozó nagygyűlését nem tartja meg, tekintettel a társadalmi feszültségre.

Az agrárkamara ugyanakkor bejelentette, hogy szerdán 9 és 13 óra között több száz mezőgazdasági géppel felvonulást tartanak Prága belvárosában, s blokkolni, illetve nehezíteni fogják a forgalmat. Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke szerint több ezer gazda részvétele várható a prágai megmozduláson.

Hasonló tiltakozó megmozdulást legutóbb március 20-án tartottak. Országosan akkor több mint 1600 traktor és más gép blokkolta a nagyvárosok forgalmát és több határátkelőn is akadályozták az áthaladást.

Indexkép illusztráció: Shutterstock