Drónokra szerelhető speciális szállító dobozt fejlesztett két magyar cég, a terméket már számos országba értékesítették – közölték a cégek az MTI-vel.

Drónos csomagszállítással egyre többen kísérleteznek, hiszen ezek a repülő eszközök nehezen megközelíthető, akár katasztrófa sújtotta területekre is bármit eljuttathatnak – indokolták a fejlesztést.

Loricatus drónos szállítódoboz
A szállítóeszköz sokcélú felhasználása lehetséges – többek között gyógyászati célokra is – fotó: https://www.loricatus.hu/

A közlemény szerint ezt segítheti a magyar fejlesztésű Loricatus Delivery Box. A szállítódoboz a tesztelések alapján túlteljesítette a terhelhetőségi és ütésállósági elvárásokat, és akár folyadék szállítására is alkalmas – írták.

A Loricatus Delivery Box a Loricatus Kft. és a Limes Model együttműködésével jött létre. A szállítódoboz világszerte mindenütt kapható, ahol a drónos szállítás feltételei adottak, illetve a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.
A fejlesztők az MTI kérdésére közölték, hogy az értékesítés márciusban kezdődött, és már 60 országra terjed ki.

magyar fejlesztésű drónos szállítódoboz
A kép a magyar fejlesztésű eszköz hivatalos oldaláról származik – fotó: https://www.loricatus.hu/

Európában Hollandia az egyetlen, de Ázsia és Dél-Amerika több államában már alkalmazzák. Chile például a bányatechnológiában használja, Argentínában PCR-teszteket és vérmintákat szállít, októbertől pedig a szaúdi egészségügyi minisztérium is a megrendelők között lesz – tették hozzá.

A 2008-ban létrejött Limes Model Kft. kezdetben főképp ingatlanberuházásokhoz készített építészeti maketteket, de ma már járműmaketteket és más ipari termékeket is készít – olvasható a cég honlapján. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2020-ban 58,5 millió forint árbevételt ért el.

A kockázatelemzéssel és drónos légi adatgyűjtéssel foglalkozó Loricatus Kft. 2019 februárjában alakult, forgalma tavaly már meghaladta a 105 millió forintot a nyilvános beszámoló szerint.

A Loricatus Kft. honlapján olvasható az is, hogy a drónos hordozó doboz 7.300 cm3 térfogatú szállító eszköz, ami alkalmas arra, hogy a benne tárolt általános tulajdonságú anyagokat – a szállító drón képességeinek megfelelően – célba juttassa. A termék jeelnleg a DJI MATRICE 300 típusú drónjával kompatibilis, mert ennek az irányítását tudja a küldő fél átadni a fogadó félnek a levegőben.

A termék paraméterei:

Tömeg: doboz és konzol együttesen 600 g
Anyag: szénszál
Jellemzők
  • szállítható hasznos teher súlya (DJI Matrice300 esetén) max 2000 g
  • 4 db csavaros rögzítési pont
  • egykezes megfogási lehetőség
  • kialakított hely az ajtón a plombának
  • egység alján gumitappancsok
A doboz rögzítése csak zárt állapotban lehetséges.