Egy francia-kanadai kutatócsoport felfedezése alapján gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása – írja a hazipatika.com.

Az élelmiszerek csomagolásán E551 kóddal jelölik a szilícium-dioxidot, ami egy csomósodás- és habzásgátló adalékanyag, melyet szintetikusan állítanak elő. A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) közleménye szerint világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszer összetevője. Előfordul levesporokban, fűszerekben, csecsemőtápszerekben, instant kávékban, kakaóporokban, italporokban stb. A legtöbben tehát napi rendszerességgel fogyasztunk szilícium-dioxidot. Azonban most kiderült, hogy az E551 súlyos betegség okozója lehet.


A kutatók arra keresték a választ, hogy az adalékanyag kihatással lehet-e az étrendi fehérjékkel szembeni orális toleranciára. Ez azon testi funkció, mely gátat szab annak, hogy immunrendszerünk gyulladásos reakciót indítson be azokkal a fehérjékkel szemben, amelyeket táplálékunkkal együtt viszünk be. E rendszer zavarai ételallergiák és olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethetnek, mint például a cöliákia.

A cöliákiával – lisztérzékenységgel – élő emberek szervezete rosszul reagál a gluténre, egy olyan fehérjére, amely gabonafélékben fordul elő. Bélrendszeri gyulladást idéz elő, aminek következtében többek között nagymértékű testsúlycsökkenés és tápanyaghiány is felléphet, egyéb tünetek mellett. A cöliákia előfordulása világszerte emelkedik, amire részben magyarázatot adhat a francia-kanadai kutatócsoport új tanulmánya.

leves

Az E551 előfordul levesporokban, fűszerekben és még számos élelmiszerben – fotó: Pixabay

A kutatók egy kísérlet során három hónapig napi rendszerességgel adtak szilícium-dioxidot egereknek, és megfigyelték, hogy ez idő alatt romlott az állatoknál az orális tolerancia szintje, amihez fokozódó bélrendszeri gyulladások is társultak. A kutatók felfedezték, hogy az E551 hatására csökkent a bélrendszerben azon immunsejtek száma, amelyek az immunreakció megelőzését szolgáló gyulladásellenes vegyületek termeléséért felelnek. Az olyan egereknél pedig, amelyek cöliákiára hajlamosító géneket hordoztak, az E551-gyel való érintkezés következtében romlottak a betegségre jellemző gyulladásos markerek szintjei.

Úgy tűnik tehát, hogy az étrendből származó szilícium-dioxid hosszú távon elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre.