Érdemes minél többször enni szamócát, hiszen csodát tesz a szervezetünkkel. De melyek azok a tulajdonságai, amelyek miatt ajánlott mindennap fogyasztani?

• A szamóca kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitamin jól ismert immunrendszer-erősítő, valamint gyorsan ható antioxidáns.

• A szamóca antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a látás gyengülését. Szemünknek ehhez szüksége van C-vitaminra, hogy megvédje a szemlencsét a nap kemény UV-sugaraiból származó szabadgyökökkel szemben, amelyek károsíthatják a lencsében lévő fehérjét. A C-vitaminnak a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében is fontos szerepe van.

• A szamócában olyan antioxidánsok vannak, például lutein és zeathancin, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében. Ebben fontos szerepet játszik a szamócában megtalálható ellagsav nevű fitokemikália is, melyről kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, elnyomja a rákos sejtek növekedését.


• Magas antioxidánstartalmának köszönhetően a szamóca késlelteti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását. A benne lévő C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami segít javítani a bőr rugalmasságát. Továbbá az ellagsav megakadályozza a kollagén pusztulását és a gyulladásos reakciót az emberi bőrsejtekben, ami azért fontos, mert ez a két fő tényezője a ráncok kialakulásának.

• A szamóca gazdag olyan fitokémiai anyagokban, amelyek hatására csökken az LDL, azaz a rossz koleszterin szintje, megakadályozva a plakkok felhalmozódását az artériákban. Emellett gyulladáscsökkentő hatásuk van, ami szintén támogatja a szív egészségét.

• A szamócában található antioxidánsok és fitokemikáliák segíthetnek az ízületi gyulladások csökkentésében is.

eper

A szamóca kiváló C-vitamin-forrás – fotó: Pixabay

A kálium, mely szintén jelentős mennyiségben megtalálható a szamócában, segíthet szabályozni a vérnyomást, és a magas vérnyomást is csökkentheti azáltal, hogy védelmet nyújt a nátrium negatív hatásaival szemben.

• A szamóca kiváló rostforrás, és a rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez. A rostok továbbá segítenek lassítani a cukrok felszívódását a vérben, ezért kis mennyiségben a cukorbetegségben szenvedőknek is érdemes fogyasztaniuk.

• A szamóca segít az egészséges testsúly megtartásában is, ugyanis alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes, és alacsony a nátrium- és cukortartalma is, ezért fogyókúra esetén is nyugodtan fogyaszthatjuk.

• A szamóca folsavban is gazdag, amire a terhesség korai szakaszában különösen nagy szükség van.

Érdemes elolvasni az alábbi cikkeinket is a témában:

Eper vagy szamóca? Tudod, mi a különbség?

Tippek, hogy hogyan válasszuk ki a legfinomabb epret

Ilyen egy tökéletes szamócafajta

Forrás: life.hu