Jakab István a Kossuth Rádió adásában beszélt a kialakult gabonapiaci helyzetről. Elmondta, hogy az egész probléma azzal az uniós döntéssel kezdődött, ami szerint felfüggesztették az ukrán áruk vámkötelezettségét, így azokat mennyiségi korlátozás nélkül kell beengedni az Unió területére.

Ezt arra hivatkozva rendelték el, hogy az ukrán gabonát az afrikai és egyéb harmadik országbeli országoknak szállíthassák át.

búza

Felfüggesztették az ukrán áruk vámkötelezettségét, így azokat mennyiségi korlátozás nélkül kell beengedni az Unió területére – fotó: pixabay.com

Komoly készletek halmozódtak fel

De ezeket a termékeket nem szállítják tovább, ellenben itt maradnak Európában, elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokban. Nem csak a beszállítás a probléma, hiszen komoly készletek lettek felhalmozva az ukrán gabonából, ez már az idei terményárakat is nyomja.

Magyarország mellett komoly probléma van Lengyelországban is, ahová szintén jelentős mennyiségű áru került be, Romániában a határ mentén megteltek a raktárak és Bulgáriába is legalább 4 millió tonna ukrán gabona érkezett. Az ukrán termékek ezen túl az exportpiacainkat is leterítették - fogalmazott a MAGOSZ elnöke.

Ezért, a kelet-európai tagállamok - Magyarország és Lengyelország vezetésével - azonnali és határozott intézkedéseket kértek az Európai Bizottságtól, akik teljes közönnyel söpörtek le minket. Uniós intézkedések nélkül viszont olyan versenyhátrányban vagyunk, amely fenntarthatatlan helyzetet hoz a magyar és az európai gazdáknak egyaránt

- mondta Jakab István.

búza

Ukrajnában engedélyezett a génmódosított növények termesztése is – fotó: pixabay.com

Folyamatosan egyeztetnek az Agrárminisztériummal

Ukrajnában számos olyan növényvédő szert és egyéb anyagot használnak, amelyek az Európai Unióban már évtizedek óta tiltólistán szerepelnek, nem is beszélve arról, hogy Ukrajnában engedélyezett a génmódosított növények termesztése is. Az uniós gazdák pedig szigorú (sőt, egyre szigorúbb) előírásokat kötelesek betartani.

Mindenki észleli, hogy hazánkban a termelési költségek is jelentősen megemelkedtek a háború előtti időszakhoz képest, a műtrágya ára négy-ötszörösére nőtt, de a vetőmag, az energia, a munkaerő költsége szintén jóval drágább lett. Ezzel a helyzettel nem csak a gabona érintett, ugyanez a helyzet például a baromfihúsnál, a tojásnál vagy éppen a lisztnél is - mondta a MAGOSZ elnöke, majd felsorolta, milyen intézkedésekre lenne szükség a probléma enyhítése érdekében:

  • Szigorú és fokozott minőségi ellenőrzéseket kell végezni az ukrán termékekre, nem csak a beérkező árukra, hanem a már betárolt tételekre is!
  • Tisztán kell látni a már beérkezett áru mennyiségét!
  • Meg kell nyitni a krízisalapot a felborult piaci helyzet kezelésére! Ez uniós döntéstől függ, ezért minél nagyobb nyomást kell gyakorolni az Európai Bizottságra.

A MAGOSZ már jó ideje folyamatos egyeztetésben van az Agrárminisztériummal, hiszen mind az érdekképviseletek, mind a tárca a helyzet minél gyorsabb megoldásán dolgozik.

A MAGOSZ a piaci helyzetről és az intézkedésekről továbbra is folyamatosan tájékoztatja majd a gazdákat.