Tavaly 1808 kárókatonát lőttek ki a Balaton körül, az idén nőhet a szám, mert már a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre - írja az infostart.hu

kárókatona

2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a tógazdaságoknál – fotó: pixabay.com

A Balaton teljes partvonalán engedélyezett a kilövés

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) komoly küzdelmet folytat annak érdekében, hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne váljanak a kárókatonák áldozatává. A nagy kárókatonák tömegeinek azonban nemcsak a halfogyasztása okoz gondot, hanem az ürüléke is.

Tavaly ugyan az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága csökkent, azonban a korábbi néhány helyszín helyett ma már a tó teljes partvonalán engedélyezett a kilövés – számolt be a hirbalaton.hu

A társaság dolgozói 2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál.

Folyamatosan végzik a gyérítéseket 

Az illetékes természetvédelmi hatóságtól a Balaton partvonalán a korábbi években még csak négy helyszínen kaptak engedélyt. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lőtték november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 darab volt az, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590-et a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni.

A 2021-ről 2022-re a kilövésre engedélyezett éves kvótákat csökkentették, viszont a Balatonon most már nemcsak a korábbi négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni. A gyérítéseket folyamatosan végzik.

A kárókatonákkal kapcsolatos problémakörről és a gyérítési munkáról Fodor Ferenc tartott részletes előadást a VIII. Balatoni Horgász Konferencián: