Az Európai Unió Tanácsa végül elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgálat irányelvet, illetve az új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tette közzé az MTI.

Hamarosan több szabályozás is életbe léphet

A közlemény szerint az elfogadott rendelet többek között az közúti járművek kipufogógáz-kibocsátását szabályozza, de egyéb más típusú kibocsátások, mind a gumiabroncskopás és a fékrészecske-kibocsátás tekintetében is szabályokat állapítottak meg.

Fontos tudni, hogy a személygépkocsik és a kisteherautók esetében a rendelet nem módosítja a jelenleg hatályos Euró 6 kipufogógáz-kibocsátási határértékeket, azonban szigorúbb követelményeket vezet be a szilárd részecskékre vonatkozóan.

Kiemelték, hogy a nehézgépjárműnek minősülő autóbuszokat és tehergépkocsikat illetően a rendelet jóval szigorúbb határértékeket ír elő számos szennyező anyag esetében, mint a dinitrogén-oxid (NO2), amiről eddig még nem rendelkeztek.


A fékezésre is kiterjed

Az Euro 7 szigorúbb határértékeket vezet be továbbá a fékezés során keletkező részecskekibocsátásra vonatkozóan, emellett egyedi határértékeket határoz meg az elektromos járművek esetében is. Az új szabályok az élettartamra vonatkozó követelményeket is szigorítják. Az új követelmények minden gépjárműre vonatkoznak, mind a futásteljesítmény, mind pedig az élettartam tekintetében.

20 napos határidő

Az Euro 7 rendelet a kihirdetést követő huszadik napon fog hatályba lépni.

Az épületek energiahatékonysága

Ami pedig az épületek energiahatékonyságát illeti, az erről szóló irányelv célja, hogy hozzájáruljon az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, valamint az energiaszegénység csökkentéséhez az Unióban. A szabályok leírják, hogy 2030-ra minden új épületnek kibocsátásmentesnek kell lenniük, 2050-re pedig az EU teljes épületállományát kibocsátásmentessé kell tenni.

A nem lakáscél épületek esetében a felülvizsgált irányelv energiahatékonysági minimumkövetelményeket vezet be. Ennek célja, hogy ezek az ingatlanok, épületek még véletlenül se lépjék túl az évente négyzetméterenként felhasználható primer vagy végső energia meghatározott maximális mennyiségét.

Az új rendeletek több területet is érintenek - fotó: pexels.com

Az ipari tevékenységek környezeti hatása

A pénteken elfogadott irányelv és az ipari kibocsátási portál létrehozásáról szóló szabályozás lényege, hogy az ipari tevékenységek környezeti hatását szabályozzák, nyomon tudják követni. Az új rendelet az ipari létesítményekből származó káros kibocsátások mennyiségének csökkentésével biztosíthatják az emberi egészség és a környező fokozottabb védelmét, emellett előremozdíthatják az energiahatékonyságot is.

Az uniós tagállamoknak a hatályba lépést követően 22 hónapjuk lesz arra, hogy a rendelkezéseket nemzeti jogrendszerükbe átültessék.