Fél tank üzemanyag

A napokban még a balatoni benzinhiányról, tegnap még a MOL napi egyszeri tankolási limitjéről írtunk, és már itt is van a következő korlátozás: tegnaptól csak mindösszesen húsz liter üzemanyag tankolható a kisnyomású Lukoil-kutaknál - írta meg a világgazdaságA Lukoil kutakon benzint főképp magánszemélyek vesznek, a vásárlások 90 százaléka hozzájuk köthető. Magyarországon 79 Lukoil benzinkút található, melyeket a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője, a Normbenz Magyarország Kft. működtet. A világgazdaság megkeresésére válaszolva azt is elmondták, hogy:

"Folyamatosan vizsgálják annak a lehetőségét, hogy szüneteltessék egyes egységek működtetését."

Egyetlen vásárlás alkalmával limitálták a megvásárolható üzemanyag mennyiségét is, ez most a kisnyomású kútoszlopokon 20 liter, a nagy nyomású kútoszlopokon pedig 150 liter. A Normbenz azt is elmondta, hogy "mivel azonos a belföldi beszerzési és fogyasztói ár, az összes működési költség a töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft.-t terheli."

Magyarországon 79 Lukoil benzinkút található, melyeket a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője, a Normbenz Magyarország Kft. működtet. Kép: Google Streetview

Magyarországon 79 Lukoil benzinkút található, melyeket a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője, a Normbenz Magyarország Kft. működtet. Kép: Google Streetview

A MOL megvette

A Normbenz céget azért nem érintette számottevően eddig a hatósági üzemanyagár, mivel, ahogy már fentebb írtuk, a benzint főképp magánszemélyek veszik,

A dízelt pedig a 7,5 tonnánál nagyobb járművekbe töltik zömmel, melyek tulajdonosai eddig is piaci árat fizettek a tranzakciókért.

A világgazdaság információi szerint a Normbenz Kft. 2020-ban veszteséges volt, de 2021-ben egyharmaddal nőtt a nettó árbevételük, az adózott eredmény pedig elérte az 1,8 milliárd forintot. A Lukoil benzinkutak az orosz vállalattal megegyezve használják a Lukoil nevet, mivel a Normbenz Kft.-t mind a 79 kúttal egyetemben megvette januárban a MOL, a tulajdonos Norm Benzinkút Kft.-től. A vg.hu a Mol 2022 első féléves üzleti jelentéséből kiemelte a tranzakcióról szóló részt:

„A Mol csoport megvásárolta a 79 töltőállomást tulajdonló Normbenz Magyarország Kft. százszázalékos üzletrészét 2022. január 11-én azzal a céllal, hogy tovább értékesítse a PKN Orlen csoportnak. Az Európai Bizottság 2022. július 18-án jóváhagyta a lengyel Lotos Paliwa Sp. z o.o. felvásárlását a Mol által, valamint a lengyel PKN Orlen S.A. által a Normbenz Magyarország Kft. és a Mol számos eszközének felvásárlását. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a tervezett felvásárlások nem vetnek fel versenyjogi aggályokat, tekintettel a vállalatok mérsékelt együttes piaci pozíciójára és a Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában jelen lévő erős versenytársakra. Az ügyleteket a szokásos fúziós eljárás keretében vizsgálták."

(Forrás: vg.hu)