Amikor az amerikai elnök nekiment Justin Trudeau-nak a G7 találkozó után, nem várt eredményt ért el: sosem látott egységbe tömörítette a kanadaiakat, akik országszerte jelezték a Twitteren, támogatják a miniszterelnököt – írja Syngenta blog.

Az acél- és alumíniumvám-emelés arra késztette Kanadát, hogy július elsejétől 12,8 milliárd USA dollár értékű vámemeléssel vágjon vissza. A hosszú terméklista kiterjed a mezőgazdasági termékekre is, a narancslétől a tejtermékekig.

tej

A kanadai tejágazat vámemelés nélkül is igen sikeres, amit az állami támogatások magas szintjének köszönhet – fotó: Shutterstock

Másrészt a kanadai tejágazat vámemelés nélkül is igen sikeres, amit az állami támogatások magas szintjének köszönhet. A 2016-os adatok szerint a kanadai tehenészetek átlagosan 0,79 kanadai dollárt kaptak egy liter tejért, míg amerikai kollégáik – szintén kanadai dollárra számítva – csupán 0,49-et.

Az átlagosan 80 tehenet fejő családi gazdaságok egy erősen szabályozott rendszerben virágoznak, amely fenntartható szinten támogatja az árakat a hazai túltermelés és az import korlátozásával. A kanadai farmerek rámutattak ugyanakkor arra, hogy az ország tejtermékfogyasztásának tizedét teszi ki az import, míg az Egyesült Államok a belpiaci fogyasztás 3 százalékára korlátozza a tejtermékek behozatalát.