Kenyér a Holdon

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy olyan új projekten dolgozik, ami képes lehet hosszú távú jelenlétet biztosítani a Holdon. A norvég Solsys Mining által vezetett projekt segít meghatározni a Hold felszínén történő növénytermesztés megvalósíthatóságát. A folyamat során a Hold talajának műtrágyává történő átalakítására törekszenek, egy új, hidroponikus megoldásal. A kutatás a holdi talajmintákon (regolit) végzett korábbi kutatásokra épül.

Míg a holdtalaj gazdag a legtöbb növény növekedéséhez szükséges tápanyagokban, víz jelenlétében tömörödik, így a magvak számára problémás az egészséges gyökérrendszer kialakítása.

A hidroponika megkerüli ezt a kihívást, mivel lehetővé teszi, hogy a gyökereket közvetlenül tápanyagban gazdag vízben neveljük a talaj helyett. De ahhoz, hogy a hidroponikus rendszerben használt víz tápláló legyen, az ESA-nak és a Solsys Miningnek létre kellett hozniuk egy olyan módszert, amely kivonja a regolitból a tápanyagokat, felhasználás előtt koncentrálja az értékes elemeket, és eltávolítja a nemkívánatosakat.

De ahhoz, hogy a hidroponikus rendszerben használt víz tápláló legyen, az ESA-nak és a Solsys Miningnek létre kellett hozniuk egy olyan módszert, amely kivonja a regolitból a tápanyagokat, felhasználás előtt koncentrálja az értékes elemeket, és eltávolítja a nemkívánatosakat. Képek: nasa.gov

De ahhoz, hogy a hidroponikus rendszerben használt víz tápláló legyen, az ESA-nak és a Solsys Miningnek létre kellett hozniuk egy olyan módszert, amely kivonja a regolitból a tápanyagokat, felhasználás előtt koncentrálja az értékes elemeket, és eltávolítja a nemkívánatosakat. Képek: nasa.gov

A "Holdongazdálkodás" három lépcsőfoka

Ehhez három lépésre van szükség, az alábbiak szerint:

  1. először a regolit egy mechanikus leválogató rendszeren halad át.

  2. ezután a tápanyagokat egy feldolgozó üzemben kivonják, majd vízben feloldják,

  3. és egy üvegházba pumpálják a hidroponikus gazdálkodás általi felhasználás céljából.

A Solsys Mining csapata optimista, hiszen már termesztettek babot, tápanyagforrásként szimulált holdi hegyvidéki regolitot használva. „Ez a munka elengedhetetlen a jövőbeni hosszú távú holdkutatáshoz” – mondta el Malgorzata Holynska, az ESA anyag- és folyamatmérnöke.

„A Holdon való fenntartható jelenlét elérése magában foglalja a helyi erőforrások felhasználását és a holdi regolitban található tápanyagokhoz való hozzáférést, amelyek segíthetik a növények termesztését."


A Solsys Mining csapata optimista, hiszen már termesztettek babot, tápanyagforrásként szimulált holdi hegyvidéki regolitot használva Képek: nasa.gov

A Solsys Mining csapata optimista, hiszen már termesztettek babot, tápanyagforrásként szimulált holdi hegyvidéki regolitot használva Képek: nasa.gov

Farmok a Holdon

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a már termesztettek növényeket a Holdról hozott talajban, ami hatalmas eredmény, és egy lépéssel közelebb hozza az emberiséget a földön kívüli élethez és munkához. Miért fontos ez? A NASA azt tervezi, hogy 2025-ben ismét űrhajósokat küld a Holdra, 2028-ra pedig tartós holdi jelenlétet szeretnének elérni. Ha a Holdon képesek leszünk élelmiszert termeszteni az űrhajósok - vagy telepesek - számára, akkor nem kell majd annyit odaszállítani a Földről. És ha azt is megtanuljuk, hogy hogyan termeljünk élelmiszert a holdi talajban, az abban segíthet, hogy ugyanezt majd a Marson is megtehessük, amikor eljön annak az ideje, hogy űrhajósokat küldjünk oda.

"A kihívás: A Hold talaja rendkívüli módon különbözik a földitől, egyrészről nem tartalmaz szerves anyagokat, másrészt tele van éles meteoritdarabokkal, és rengeteg kozmikus sugárzásnak van kitéve."

"A jelenlegi kutatás az elvi bizonyítékot volt hivatott feltárni a rendelkezésre álló holdregolit-szimulációk felhasználásával, és ez megnyithatja az utat a jövőbeni részletesebb kutatások felé” - mondta a tudós. A kutatás megvalósítása érdekében az ESA és a Solsys Mining a Norvég geotechnikai Intézettel (NGI) és a Norvég űrkutatási központtal (CIRiS) dolgozott együtt. A kutatás, melyet az ESA Basic Activities Discovery finanszíroz, 2022 decemberében indult, és várhatóan egy teljes évig fog tartani.

(Forrás: Thenextweb)