A virágok között is vannak olcsóbb és drágább típusok. Utóbbiak között szoktuk emlegetni az orchideákat és a rózsákat, amiket a legtöbb esetben minden virágosnál megtalálhatunk. Bár lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell értük nyúlni, azért közel sem kerülnek olyan sokba, mint a világ legdrágább fajtái.

Virágok, amiknek az árából egy házat is lehetne venni

A legtöbb tisztáson ingyen és bérmentve juthatunk hozzá egyes virágokhoz. Otthon a kertünkbe szintén jóval olcsóbb, mint a boltban. A sarki virágosnál is találunk tízezer forintért csokrokat, de azért ezek közel sem kerülnek annyiba, mint például egy millió rózsa vagy egy közel 4 millió dollárt érő virág.

Nézzük, mennyit kellene kifizetnünk a legdrágábbakért!

5. Sáfrány

Az ötödik helyen egy olyan növény szerepel, amiről a legtöbben már hallottak. A világ egyik, ha nem a legdrágább fűszeréről van szó, így az árát grammban határozzák meg. Pedig a sáfrány virága is igen értékes és díszes. A varázslatos lila szirmokban pompázó fajta a vadonban egyáltalán nem él meg, csak annak köszönheti a jelenlétét, hogy az emberiség már több mint 3500 éve termeszti. Jelenleg körülbelül 3000 dollár körül mozog az ára.

4. Kinabalu arany orchidea

Annyit elárulunk, hogy nem az az egyetlen orchidea, ami a listán helyet kapott. Ezt a fajtát 1987-ben fedezték fel, utána majdnem teljesen kihalt, végül sikerült megmenteni, így az egész világ megismerhette. A csempészek mindent megtette azért, hogy kivihessék az országból, de nem volt egyszerű dolguk.


Ez az orchidea az eddigi ismeretek szerint csak egyetlen helyen terem meg, mégpedig a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban. Nagyon nehéz termeszteni, nem beszélve arról, hogy időigényes, egy-egy virágnak ugyanis sokszor 15 év kell, hogy virágba boruljon. Jelenlegi ára 5500 dollár/virág.

3. Shenzen Nongke orchidea

A lista másik orchideájának ára már jóval magasabb, hiszen egy virágért 290.000 dollárt kell fizetni. Ez szintén nem terem meg a vadonban. A nevét az őt létrehozó kínai egyetemről kapta, nemesítése 8 évet vett igénybe. 4-5 évente hoz virágot, egy közel 20 évvel ezelőtti aukción pedig volt aki 290.000 dollárt fizetett egyetlen darabért.

2. "Juliet" rózsa

A rózsák évezredek óta a legszebb és legnemesebb növényként tartják számon. A népszerűsége civilizációkon át fennmaradt. Ezt a fajtát egy hivatásos tenyésztő, David Austin mutatta be 2006-ban, nemesítésével pedig 15 évet dolgozott, és 3,8 millió dollárnak megfelelő fontjába került, míg sikerrel járt.

Magát a rózsa egy darabját jelenleg 115 dollárért lehet beszerezni az erre specializálódott tenyésztőknél, de a létrejötte miatt az egyik legdrágábbnak tartják a szakmában.

A legtöbb drága virág nem terem meg a természetben - fotó: pexels.com

1. Felbecsülhetetlen értékű kadupul

Végül, de nem utolsó sorban itt van nekünk a világ legdrágább virágja, a Srí Lankán termő Kadapul, azaz az éjszaka királynője. Különlegességét az adja, hogy alig pár órát virágzik, azt is az éjszaka közepén teszi. A beszámolók alapján kellemes illata van, napfelkelte előtt pedig el is hal.

Egy nagyon törékeny és érzékeny virágról van szó, le se lehet szedni úgy, hogy ne haljon meg. Éppen ezért ára sincsen, értéke felbecsülhetetlen.

Forrás: vg.hu