A zajártalmak elleni védelem megoldása a lakott területek közelben létesült mezőgazdasági csarnokok, üzemek, hűtőházak üzemeltetőinek egyik fontos feladata. Sokszor akár már évek óta üzemelő létesítmények esetében kell biztosítani a környéken élők nyugalmát. Azonban sokan nem is gondolják, hogy a megoldás akár pofonegyszerű is lehet.

zajárnyékoló fal

Széles szín-, felület- és mintaválasztéka miatt bármilyen környezetben jól mutat – fotó: Leier Hungária Kft.

A zajvédő falakat napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzák, sokszor akár családi házaknál, kerítés helyett is – ez a megoldás már egyáltalán nem számít luxusnak. Ugyanakkor, ami a családi házaknál opció, az ipari, mezőgazdasági létesítmények esetében egy olyan feladat, amelynek megoldása előírás. De ne gondoljunk azonnal hatalmas büdzséből megvalósuló óriási beruházásra, pl. a vasutak, autópályák menti hatalmas zajárnyékoló falakra, a megoldás sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb is lehet.

Zajárnyékolás kicsiben és nagyban

Sok létesítmény esetében utólag kell megoldást találni a környék zajterhelésének csökkentésére. A megfelelő műszaki megoldás meghatározásában pedig számos tényezőt kell figyelembe venni. Meglévő épületeknél egy utólag megoldandó zajvédelmi kérdés pedig akár kisebb ráfordítással is kezelhető.” - mondta Major Tamás, a Leier mélyépítés- környezettechnika- Durisol üzletágának vezetője.

zajárnyékoló fal

A kész falszerkezet Durisol héjazatból és vasbeton magból áll – fotó: Leier Hungária Kft.

„Az első kérdéseik közé tartozik a Durisol zajvédelem költségszintje.” – folytatja a szakember. Mivel ez a kérdés azonnal és jogosan felmerül az ilyen jellegű beruházást tervezőkben, a Leier szakemberei elvégeztek egy összehasonlítást arról, hogyan alakul a Durisol zajvédőfal építésének költségszintje egy hagyományos fal építési költségéhez képest. Természetesen csupán nagyságrendileg lehet a költségeket meghatározni, hiszen ismerni kell a konkrét körülményeket.

A Durisol fallal szerkezetkész állapotig eljutni számításaink szerint valamivel költségesebb, mint hasonló falat zsalukőből építeni, az előny a továbbiakban jelentkezik. A Durisol fal esetében ugyanis további munkafolyamatra nincs szükség, nem úgy, mint a vakolást, festést igénylő hagyományos beton fal esetében, tehát összességében nem kerül többe. Ezenfelül megépítése után további fenntartási költségekkel sem kell számolni, így hosszútávon is gazdaságosabb megoldást jelent.” - tette hozzá Major Tamás.

zajárnyékoló fal

A falazatot megfelelő alapozással, erősítő vasalással és a falszerkezetbe töltött betonnal széltehernek ellenállóvá lehet tenni – fotó: Leier Hungária Kft.

Azt is megtudhattuk, hogy sok esetben nincs is szükség hatalmas falra, elegendő a problémát lokálisan, a zajforrás köré épített Durisol zajárnyékoló, kisebb falazattal orvosolni. Abban az esetben, ha ez mégsem megoldható, és mindenképpen a komolyabb méretű zajvédő falra van szükség, nem árt az anyag néhány paraméterét megismerni.

A falazatot megfelelő alapozással, erősítő vasalással és a falszerkezetbe töltött betonnal a széltehernek is ellenáll. A Leier zajárnyékoló falak hangelnyelési mutatója meghaladhatja a 15 decibel értéket, léghanggátlási mutatója akár a 40 decibelt is, amit akkreditált intézetek tanúsítványai igazolnak. A szükséges falmagasság megállapítása akusztikai tervező feladata, aki a terepszínt feletti magasság és a zajhatás függvényében pontosan kiszámolja azt, de általában 2-3 méteres falakkal érdemes számolni. Az akusztikai tervezéshez a gyártó, a Leier természetesen informatív segítséget is nyújt.

zajárnyékoló fal

A nagy felületű elemekből a zajárnyékoló fal gyorsan és pontosan felépíthető, ezért ezzel jelentős élőmunkát is spórolhatunk – fotó: Leier Hungária Kft.

Innovatív, környezetbarát

A Durisol fal számos olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, amire nem is gondolnánk. Alapanyaga újrahasznosított, mineralizált faforgács, így maximálisan környezetbarát termék. Kiváló hő- és páraszabályzó képességének köszönhetően megfelelő szigeteléssel a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel, éppen ezért népszerű a házépítők körében is, sokan tégla helyett használják falazóanyagként.

A nagy felületű elemekből a zajárnyékoló fal gyorsan és pontosan felépíthető, ezért ezzel jelentős élőmunkát is spórolhatunk. Széles szín, felület és mintaválasztéka miatt bármilyen környezetben jól mutat. Hosszú távon pedig azért gazdaságos megoldás, mert a kész építmény nem igényel rendszeres karbantartást, tisztítása is könnyen megoldható egy magasnyomású mosóberendezés segítségével, ami ugyancsak környezetbarát megoldás.

Bővebben a zajárnyékolási lehetőségekről: Durisol zajárnyékoló falak

Leier logó