A Srí Lanka-i Mezőgazdasági Minisztérium közölte, hogy véget vetnek az összes mezőgazdasági vegyi anyag, köztük a gyomirtó és növényvédő szerek szélesebb körű tilalmának. „Most engedélyezni fogjuk a sürgősen szükséges vegyi anyagokat. Az élelmezésbiztonság biztosításának szükségességére tekintettel hoztuk meg ezt a döntést" - nyilatkozta Udit Dzsajaszinge, a minisztérium főtitkára.

"A műtrágya behozatala főképp az ország fő exportcikkének számító teaültetvények összeomlásának elkerülése miatt vált rendkívül sürgetővé."

Az először májusban bevezetett importtilalom után hatalmas mezőgazdasági területeken állt le a termelés. Az ország az elmúlt héten már súlyos áruhiánnyal küzdött, a rizs, a zöldségek és más alapvető élelmiszerek árai gyakorlatilag megduplázódtak.

Rocher de Sigiriya hatalmas sziklája Sri Lankán. Kép: Bernard Gagnon - Wikipédia

A szupermarketekben már korlátozták a rizsből eladható mennyiséget is, vásárlónként mindössze öt kilogrammot engedélyezve. Srí Lanka a múlt hónapban bezárta egyetlen olajfinomítóját is, miután kifogyott a kőolaj importjára szánt dollárból. A mezőgazdasági termelők szervezetei úgy tervezték, hogy ezen a héten pénteken felvonulnak a Colombóban található nemzeti parlament elé, hogy az alapvető vegyianyagok behozatalát követeljék terményeik védelme érdekében.

Gotabaja Rajapaksa elnök azért vezette be a vegyszerek behozatali tilalmát, hogy Srí Lanka a világ első száz százalékban biogazdálkodással működő államává váljon. A kísérlet azonban kudarccal végződött.

(Forrás: MTI Kép: Bernard Gagnon - Wikipédia, Astronomyinertia - Wikipédia)