Ennek kiváltó okai az energia, az üzemanyagok és a takarmányok árainak emelkedésében keresendők, de február-március hónapban az építmények és a gépek, valamint a műtrágyák is jelentősen drágultak – írja az agrarheute.com.

A műtrágyák árai ez év januárjára több mint 10 százalékkal emelkedtek az októberi szinthez viszonyítva. Ezért nagy kérdés, hogy ezt a hatalmas árrobbanást egyedül a magasabb gabonaárak képesek lesznek-e ellensúlyozni az agrártermelők számára. Ehhez a gazdáknak már a korábbi termésből nem maradt elég értékesítendő gabonájuk.

A mezőgazdasági termelés költségei soha nem látott magasságba emelkednek

A műtrágyák árai ez év januárjára több mint 10 százalékkal emelkedtek az októberi szinthez viszonyítva – fotó: Shutterstock

Másrészt néhány fontos állati termék – pl. a sertéshús és a tej – ára hónapok óta lassan, de folyamatosan csökken, miközben a nyersolajárak felfelé ívelését egyhamar nem lehet megállítani. Az energiaköltségek (a fűtőolaj és az áram ára) októbertől januárig 10-16 százalékkal emelkedtek, és ez azóta is folytatódik, sőt a nyersolaj-kibocsátásnak az OPEC által történő korlátozása révén még erősödik is.

A mezőgazdasági termelés eszközeinek Destatis által számított árindexe a tavaly októberi szinthez képest januárig bő 3 százalékkal, 109 pontra emelkedett. Az energiaárak szárnyalása mögött az egyértelműen javuló világgazdasági konjunktúrakilátások állnak, amelyek a globális beruházások ösztönzésén keresztül növelik az energiaforrások iránti igényt.

Az energiaárak maguk után vonják a mezőgazdasági beruházási és építési költségek folyamatos növekedését, amely a legutóbbi öt évben mintegy 20 százalékot tett ki. Emellett számottevően drágulnak a növényvédő szerek és a vetőmagvak is. Ez annyit jelent, hogy

az agrártermelők kiadásai egyre növekednek, bevételeik viszont ugyanakkor jórészt csökkennek,

csak a hízómarhák és a gabonák áraiban tapasztalható számottevő (5-15 százalékos) növekedés. A zöldség-gyümölcsfélék ára ennél kisebb mértékben emelkedett, és legutóbb a burgonya ára is elmozdult a mélypontról.