Az Agrár Európa Kft.-től származó híradás szerint a szója vetésterülete 2015-ben, hazánkban a korábbinak csaknem a kétszeresére, 77 ezer hektárra növekedett. A garantáltan GMO-mentes hazai termést azonban – az elérhető magasabb ár miatt – kénytelenek voltunk külföldre értékesíteni, a belső takarmányszükséglet kielégítéséhez pedig időnként bizonytalan eredetű (génkezelt) szóját behozni.

A világban évente előállított szójának ugyanis

több mint 85 százaléka génkezelt növényből származik.

Ezért, néhány EU tagországban és Magyarországon több elképzelést dolgoztak ki a szójaimport Európában előállítható takarmányokkal való helyettesítésére.

borsó

A magyar termelők hozzászoktak a ma már nem is olyan olcsó szójához, pedig van mivel helyettesíteni – fotó: iStock

Ilyen helyettesítő lehet a takarmányborsó, a csillagfürt és a szeszgyártás melléktermékeként keletkező száraz törköly (DDGS). A Pannónia Ethanol vállalat dunaföldvári üzemében – a bioetanol-gyártás melléktermékeként – évente 350 ezer tonna száraz törköly keletkezik, amely kiváló fehérjetakarmányként hasznosítható.

A Pannónia Gold márkanéven forgalmazott és gyakorlatilag valamennyi haszonállat esetében alkalmazható DDGS takarmányozási hasznosításának előnyeit a vállalat takarmányértékesítési részlegének vezetője, Árendás Edit a közelmúltban egy előadásban részletesen kifejtette. A dunaújvárosi üzemben évente 10.000 tonna kukoricaolajat is előállítanak, amely kiváló takarmányadalék.

A magyar állattartók azonban hozzászoktak a valamikor olcsón beszerzett szójaalapú takarmányok használatához, ezért azok kiváltása jelentős áremelkedés után is nehézkesen halad.