A Magyar Közlöny 2023. december 29-én kiadott 2023/194 számában jelent meg a 674/2023. (XII. 29.) Kormányrendelet a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR), valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel (DRS) összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról – írja a nak.hu.

palackok

A rendelet 2024. január 1-jén lépett hatályba – fotó: pixabay.com

rendelet-tervezet 2023. december 21-ig volt véleményezhető, melyhez képest a december 29-én megjelent, már végleges rendelet a következő főbb bővítéseket tartalmazza:

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet módosítása az alábbiakra terjed ki:

  • reklámhordozó papír fogalmának pontosítása, -forgalomba hozatala, reklám tartalom nyilatkozata,
  • a forgalomba hozatalnak nem minősülő esetek tisztázása.


A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X.4.) Korm. rendelet módosítása az alábbi területeket érinti:

  • az utalvány érvényességi ideje 6 hónap. A forgalmazó az utalvány érvényességi idejét az utalványon feltünteti.
  • az adott visszaváltási helyen levásárolható vagy készpénzre beváltható utalvány mellett minimum egy további módon kell biztosítani a visszaváltási díj megtérítését a fogyasztó részére. Azokon a visszaváltási helyeken, ahol nincs készpénzforgalom, az utalvány készpénzre beváltását nem kell biztosítani.

A rendelet 2024. január 1-jén lépett hatályba.

A megjelent rendelet részleteiről bővebb tájékoztatás itt olvasható.