A magyar piacon hetven százalékos lefedettsége van a hazai hagymányik. Ez azonban könnyen lehetne több is. Bár vannak korlátok, főleg a vöröshagyma esetében, mégsem használjuk ki tökéletesen az adottságainkat. Ezt a zöldséget csak bizonyos vetésforgó keretén belül lehet biztonsággal termeszteni, tehát nem minden évben ugyanazon a területen. A vöröshagyma esetében a négy-öt éves vetésforgót be kell tartani, ez növényegészségügyi szempontok miatt fontos tényező.

Növekedés tapasztalható, de ez még nem elég

A termelői kedv újból felélénkült, ezáltal 10 százalék fölötti a vetésterület növekedése. Sokan kedvet kaptak, hogy hagymával foglalkozzanak, de azt kevesen veszik figyelembe, hogy a zöldséget tárolni és piacra juttatni is kell.

A magyarok hagyományosan sok vöröshagymát fogyasztunk, hiszen szinte minden főzés alkalmával előkerül. Fontos megjegyezni, hogy a világ hagymafogyasztása is dinamikusan növekszik. Magyarország 50-70 tonna körüli termésátlagot tud hozni, amivel az európai piacon sem kell szégyenkeznie - írta meg a Növényvédőszer.

"A jó átlagokhoz ma már alapvető feltétel az öntözés. A Dél-Alföldön különösen igaz ez a fokozódó szárazság miatt. A felszíni vízből jól lehet ezt megoldani, a Duna-Tisza-közében megtalálható nagyobb zöldségtermesztő cégek ilyen felszíni vízből öntöznek, amelyhez sokan megörököltek különböző rendszereket a múlt rendszerből, melyeket felújítottak és azóta is működtetnek"

- mondja a Fruitveb szakembere, Varga István.


A legtöbb termelő előnyben részesíti a holland és az olasz fajtákat, ugyanis a magyar fajták a 90-es évek második felében megszűntek létezni, végül a nemesítés is ugyanerre a sorsra jutott. A hazai fajták termőképessége rendkívül alacsony volt a maga 30 tonnájával, ezzel szemben a holland fajta ötven tonnákat termett. Akadnak olyan fajták, amikből még április végéig van raktáron, ráadásul jól tárolható, kemény hússal rendelkezik.

"Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság."

- fűzte hozzá.

Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot, valamint a piacra jutást. Más kérdés, hogy valóban magyar földben termett hagymát veszünk-e. Ezt könnyen megállapíthatjuk, hiszen a hazai termés külső páncélja barna, míg a holland sárgásabb.

A hazai földekben bármilyen hagyma könnyen megterem - fotó: pexels.com

Fontos az öntözés

Bár jó hír, hogy ismét felkapták a hagymatermesztést, csak öntözéssel válhatunk önellátókká. A magyar hagyma kiváló minőséget képvisel, minden adott lenne ahhoz, hogy ne szoruljunk exportra. A földön, ha van rá lehetőség, akkor még a gyomirtást is automatizálhatjuk.