A Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, Török Csaba már egy ideje próbálkozik extraszűz olívaolaj előállításával a Balaton mellett: tíz éve vásárolt és ültetett a szőlőtőkéi közé olajfákat, azonban mára csak 25 maradt életképes és virágzó – írja a Magyar Nemzet.

Legutóbb mintegy ötven kilogramm olajbogyót szüreteltek, amelynek feldolgozásából két és fél liter került palackba. A gazda szerint a termés mennyisége és minősége csak részben függ a klímaváltozástól és a fák szakszerű gondozásától.

A telek egyre enyhébbek, a nyarak melegebbek, és mindinkább a mediterrán térségéhez lesz hasonló a Balaton-felvidék klímája is. Ez kedvezhet az olajbogyó-termelésnek a későbbiekben. Jellemző továbbá az is, hogy évtizedek óta egyre nagyobbak a hőmérsékleti kilengések. Azonban Török Csaba úgy véli, az eredményben benne vannak a fák elültetése és gondozása közben elkövetett hibái is.

olívabogyó

A Szent György-hegyen először sikerült csaknem ötven kilogramm olajbogyót szüretelni – fotó: Pixabay

A Szent György-hegy több szőlőültetvényén sikerült megőrizni egy-két egzotikus olajfát, ezek azonban inkább érdekességek, és nem olyan egyedek, amelyek komolyabb ültetvények meghonosodását tennék lehetővé a Balaton környékén – fűzte hozzá a borász. Mégis elmondható, hogy a Szent György-hegyen először sikerült csaknem ötven kilogramm olajbogyót szüretelni.

A világ olívaolaj-termésének 98 százaléka a Földközi-tenger vidékéről kerül ki, ennek egyharmada-fele Spanyolországból. A spanyolok után az olaszok és a görögök következnek a sorrendben, ezen belül is elsősorban a déli tartományok.

Isztria külön megemlítendő, ahol a gazdag termőtalaj és a kedvező klíma nagyon jó minőségű olaj előállítását teszi lehetővé.