Kaliforniai mérnökök fejlesztése úgy demokratizálhatja az energiához való hozzáférést, mint ahogy a műholdak által a Föld bármely pontján elérhetővé tett internet teszi az információval – írja a hvg.hu.

A globális felmelegedés megfékezéséhez szükség van olyan energiaforrásokra, melyek segítenek leváltani a fosszilis energiahordozókat. Ezt segítheti egy, a világűrbe telepíthető „naperőmű", ami a Földre sugározza le a megtermelt energiát. A technológia kezdetleges változatát nemrég sikeresen tesztelték.

A kaliforniai műegyetem tudósai ugyanis 2023 júniusa óta egy, a Föld körül keringő műhold napelemei segítségével elektromos áramot termeltek a világűrben, majd lesugározták a Földre.


A Space Solar Power Demonstrator (SSPD) nevű fejlesztés körülbelül 100 milliwatt értékű teljesítményt tudott továbbítani az űrben, ráadásul az eszköz könnyen újrafókuszálható, így bármilyen irányba küldeni lehet vele a sugarat. A Földre nagyjából 1 milliwatt teljesítményt sikerült küldeni.

A kutatók egy méter széles műholdakból egy egy kilométeres szerkezetet szeretnének összeállítani az űrben, aminek az egyik oldalán, minden műholdnál egy 50 méter hosszúságú napelem nyílna ki, a másik oldalára pedig egy mikrohullámú adót szerelnének. A cél az, hogy egy ilyen rendszer 10 ezer otthont ellásson elektromos árammal.

A fejlesztés hatalmas előnye, hogy nincs szükség klasszikus energiaátviteli hálózatra, így akár egy természeti katasztrófától vagy háborútól sújtott területen, ahol az erre szolgáló földi infrastruktúra nem használható, szintén könnyedén lehet áramellátást biztosítani.

Indexkép: Pixabay