Az InfoRádióban szólalt meg Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke, aki elmondta, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen ismét fagyni kezd, akkor az hatalmas károkat okozhat a mezőgazdaságban. Szerinte az éghajlatváltozásra hazánknak is fel kell készülnie.

Szokatlan meleg

A jelenlegi, februárhoz képest szokatlanul meleg időjárás problémás lehet, hiszen ezt általában valamilyen hirtelen lehűlés vagy fagy kíséri. Az agrárszakember azt mondta, hogy a fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, a nedvkeringést és a rügypattanást azonban könnyen beindíthatja mostani idő. Ezzel nem is lenne probléma, ha nem februárban történt volna mindez, hiszen félő, hogy lesz még hideg és fagy, ami rügykárosodást okozhat.

Hozzátette, hogy időben jelezni fogják a problémát, hiszen folyamatosan figyelemmel követik az időjárást. Kiemelte, hogy az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került Magyarországra, amelyek nem igazán vannak hozzászokva a mostani időjárás változáshoz.

Folytatódnak a fajtakísérletek

A szakember azt is elmondta, hogy amennyiben visszaállítják a fajtakísérleteket, akkor kiderül, hogy mely fajok lesznek alkalmasak termesztésre Magyarországon. Rájöhetnek arra is, hogy milyen technológiákat kell használni ahhoz, hogy sikerre vigyék. Mindenképpen a hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákkal kell foglalkozni, ami a klímaváltozás szempontjából is segítséget jelenthet.

Hozzátette, hogy nem minden növény rendelkezik mély nyugalmi állapottal. Ilyenek a trópusi és szubtrópusi származásúak, amelyeket nagyobb veszély fenyegeti akkor, ha egy ilyen meleg periódus után hirtelen fagy éri őket.

Az utóbbi években tapasztalt rügykárosodás idén sem valószínű, hogy elkerüli a gazdákat - fotó: pexels.com

Sokféle nyugalmi állapot létezik

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója elmondta, hogy sokféle nyugalmi állapot létezik. Vannak, amiknek ez az időszak igen rövid, melegre megmozdulnak, majd a később érkező hideg károsíthatja őket. Akadnak fajták, amik mivel mélynyugalmi állapotúak, így egy korai melegedés során meg sem mozdulnak, nem adnak életjelet, így kisebb az esélye a fagykárnak. A meleg még nem azonnal indítja el bennük a nedvkeringést, ennek köszönhetően több esélyük van a túlélésre - írta meg az Infostart.