A tőzeghumát-üzem létrejötte is igazolja, hogy a mezőgazdaságban vannak jó válaszok az elmúlt évek nehézségeire és kihívásaira – mondta az agrárminiszter Mezőkövesden, a cég több mint 700 millió forintos önerős beruházással létrehozott új üzemének átadásán.

Nagy István köszöntőjében kiemelte: az itt alkalmazott technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak.

Ismertetése szerint az Agriturf 2022 Zrt. által előállított tőzeghumát-koncentrátum fulvo- és huminsavakban gazdag készítmény, amely a tőzegben lévő értékes anyagokat is tartalmazza. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos, mivel képes felére csökkenteni a kezelt talajok műtrágyaigényét – húzta alá.

A mezőkövesdi agrárberuházás átadása így egyebek mellett azt üzeni: az inputanyagárak növekedésére, a műtrágya drágulására is van fenntartható megoldás – fűzte hozzá a tárcavezető.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a tőzegalapú termékeket előállító Agriturf 2022 Zrt. termelőüzemének átadásán Mezőkövesden 2023. március 9-én

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a tőzegalapú termékeket előállító Agriturf 2022 Zrt. termelőüzemének átadásán Mezőkövesden 2023. március 9-én – Fotó: MTI/Vajda János

Emlékeztetett: komoly kihívások érték a magyar mezőgazdaságot, amelyekre a szakma számos jó döntéssel válaszolt. Ennek is köszönhetően mára az agrárium az első olyan ágazat, amely teljes mértékben fenntarthatóan működik.

Nagy István kitért arra is, hogy a gazdatársadalom a nehéz időkben sem maradt magára. Az egyetemek átszervezésével gazdaközpontúvá vált az agrár felsőoktatás. A mostani uniós költségvetési ciklusban a kormány az előzőnél háromszor több fejlesztési forrást biztosít az ágazat számára, hogy a tudomány által kínált innovatív, a munkát könnyítő és a gazdaságosságot javító megoldásokat elérhetővé tegye az agráriumban dolgozók számára,

Rámutatott: az egy főre jutó mezőgazdasági terület alapján Magyarország az uniós tagállamok között a 6., a világon pedig a 20. helyen áll. Ezek előkelő helyezések, amelyek azt mutatják, hogy hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező is.

Az egészséges talaj nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő - mondta.

Ugyanakkor az elmúlt 50 évben a talaj tápanyagtartalma a 10 százalékára esett vissza. A termőföld olyan kincs, amiből nem lesz több, fontos tehát minden szemlélet és technológia, amely megőrzi vagy helyreállítja tápanyagtartalmát és termőképességét – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ennek jegyében a kormány 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet fogadott el, amely a közös felelősségre épít, és a megelőző, tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt. A szemléletváltás legfontosabb eleme a gazdálkodói talajvédelmi program, amely gazdaságra specializáltan ad segítséget a termelők napi munkájához; ezt egészíti ki a képzés és szaktanácsadás megerősítése, valamint egy modern és mindenki számára hasznos talajvédelmi adatbázis létrehozása.

Pénzes Éva, a vállalkozás kereskedelmi és marketing igazgatója a beruházás részleteit ismertetve közölte: az üzem éves kapacitása jelenleg mintegy 40 ezer tonna. A gyártócsarnok mellett egy 3 ezer négyzetméteres tárolócsarnok áll a cég rendelkezésére, mely jelenleg mintegy 30 munkavállalót foglalkoztat, ez a létszám azonban várhatóan néhány hónapon belül a duplájára bővül. Emellett a következő években fejlesztési céljaik között szerepel egy több hektáros mintagazdaság létrehozása, valamint kutatólabor, és egy 500 négyzetméteres előadó-, illetve konferenciaterem építése. Ezen kívül 2026 végéig két ütemben, összesen 15 ezer négyzetméter alapterületű csarnok- és gyárbővítést is terveznek.