Az ukrán-magyar határra szervezett tiltakozó akció 11 órakor kezdődött, több száz traktor gyűlt össze Záhonyban. Többek között "Gazdák nélkül nincs jövő!" és "Stop az ukrán gabonának!" táblákkal tüntettek a gazdák.

Győrffy Balázs a NAK elnöke a tüntetésen azt mondta, hogy „szégyen, hogy már megint itt vagyunk, szégyen, hogy már megint ilyen formában kell, hogy hallassuk a hangunkat. Úgy látszik, hogy amit mondunk, amit gondolunk, amiért kiállunk, nem akar eljutni a brüsszeli elefántcsonttoronyba."

Hozzátette, hogy abszurdum, hogy az ukrán élelmiszerek és mezőgazdasági termékek még egy évig korlátozás nélkül jöhessenek be az EU-ba.

„Nem fogjuk szótlanul nézni, hogy Brüsszel mészárszékre küldi szinte az egész európai vidéket és benne a magyart is" – hangsúlyozta.

„Lássuk be, sokszor alapvetően gabonáról beszélünk, de messze nem csak a gabonáról van szó. Baromfihús, tojás, és látjuk a hírekben, hogy a méltán híres és keresett magyar méz is várja, hogy exportpiacot találjon. Szörnyű, hogy ez van" – emelte ki.

„Amikor arról beszélnek, hogy Ukrajnát támogatjuk és az ukrán mezőgazdaságot támogatjuk, senki ne egy ukrán kisparasztra gondoljon. Nagyon messze vagyunk ettől. Itt nincs másról szó, minthogy valamilyen, jellemzően Ukrajnán kívüli, nagytőkés rendszernek a befektetéseit védik velünk szemben" – mondta Győrffy Balázs.

Ezután a NAK elnöke a magyar kormány intézkedését méltatta, amiért betiltotta az ukrán termékek behozatalát. „De legyünk őszinték, – folytatta – ezzel nem fogjuk megoldani a problémánkat, hiszen nekünk kellenek a korábbi piacaink. Itt most már arra lenne szükség, hogy Brüsszel is kezdjen el normálisan gondolkodni. Az ukrán termékeknek eddig is megvolt a piacuk, vigyék oda, ahova eddig vitték. Nekünk nem kell belőle egy kiló sem. Nekünk ebből elegünk van. Velünk betartatnak minden szabályt, ránk kényszerített újabb és újabb ötlete. Mi nem kérünk mást, minthogy Brüsszelben a józan ész szabályai szerint gondolkodjanak. Ezt kérjük és ezt üzenjük innen nekik" – tette hozzá.

„Kezdeményezzük, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket Magyarországon mi nem állítunk elő, nem engedünk forgalomba hozni, azt külföldről se hozhassák be. Hogy meg kelljen jelölni azokat az élelmiszereket, amelyek külföldről jönnek" – mondta Jakab István, a Magosz elnöke a tüntetésen.

„A különleges eljárással előállított biológiai massza nem hús, az nem egy komplex táplálék és ezzel teszik tönkre az embereket egy divathóbort miatt. Divatot csinálnak belőle és ezzel tönkre tesznek egy nemzedéket. Ez az, aminek ellen kell állni.

Semmi mást nem akarunk és ebben egységesek vagyunk lassan már minden érdekképviselettel Európában, hogy az a feltétel, az az előírás, amelyet itthon nekünk be kell tartani, az vonatkozzon minden olyan országra, ahonnan terméket, élelmiszert vagy élelmiszer-alapanyagot hoznak be" – hangsúlyozta. Azonos feltételeket akarunk, tette hozzá.

A tüntetésről már javában zajlk az eszmecsere a Fórum rovatban és a Facebook-oldalunkon. Várjuk a te véleményedet is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azért szervezi a demonstrációt, hogy a gazdák képviseletében, velük együttműködésben tiltakozzon az ellen, hogy az Európai Bizottság minapi előterjesztése alapján újabb 1 évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát.

Európa-szerte folynak gazdatüntetések, a lengyel gazdák ma 300 helyszínen tüntetnek.

gazdatüntetés

A keleti országrészben megnövekedett traktorforgalomra kell számítani – forrás: Facebook/MAGOSZ

Mint azt korábbi közleményükben írták: "Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fellépnek a magyar gazdák!"

A Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen azt is jelezte, támogatja a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak.


Cikkünk folyamatosan frissül az újabb információkkal és helyszíni bejelentkezésekkel is várjuk az Agroinform olvasóit itt és Facebook-oldalunkon is!