Ma az egész országban, várhatóan 300 helyszínen ismét az utakra vonulnak a mezőgazdasági termelők, a történésekről a lengyel agrár hírportál, a Farmer.pl számol be, hangsúlyozva: a korábbi és a mai országos sztrájk ötlete maguktól a gazdáktól származott. A szervezők egyhangúlag elhatárolódnak minden szakszervezeti és pártstruktúrától, hangsúlyozva, hogy belefáradtak azok tétlenségébe, ezért döntöttek úgy, hogy saját magukat képviselik.


"Nem szeretnénk, ha bárki politikai címkéket ragasztana ránk" – mondta Damian Murawiec, a mai tüntetés egyik kezdeményezője, egy Elbląg környéki farmer. – "Alulról felfelé építkezünk, gazdálkodóként szervezzük a megmozdulásokat. A saját érdekeinkért harcolunk és nem akarjuk, hogy bárki rajtunk keresztül építsen politikai tőkét. A célunk az, hogy nyomást gyakoroljunk és elégedetlenséget mutassunk ki, nem pedig hogy nagy hűhót csapjunk" – tette hozzá.

A portál azt írja: az európai gazdák (így a magyaroké is) legfontosabb követelése, hogy az EU blokkolja az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek beáramlását, ami nemcsak a lengyel, hanem az európai mezőgazdasági piacot is destabilizálja.Második követelésük a zöld megállapodásban és általában az Európai Unió éghajlat-politikájában bekövetkezett változásokkal kapcsolatos. Ez az első alkalom, hogy a mezőgazdasági termelők nemcsak a nemzeti szintű döntések ellen tiltakoznak, hanem egy lépéssel tovább mennek és megpróbálnak nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra. Jelen állás szerint el kell ismerni, hogy Brüsszel kezdi meghallani a hangjukat.

tüntetés

Ennyi helyszínen tüntetnek a lengyel gazdák – forrás: Google

S hogy melyek a tiltakozó lengyel gazdák követelései?

  • Az agrár-élelmiszeripari termékek ellenőrizetlen importjának leállítása Ukrajnából és az Európai Unión kívüli országokból
  • Azonnali beruházások a tengeri kikötők infrastruktúrájába
  • A zöld megállapodás és a mezőgazdasági termelés abszurd követelményeinek megállítása
  • A "Cél az 55%!" klímaprogram abszurd követelményeinek visszavonása
  • A túlzott bürokrácia felszámolása
  • Az ukrán fuvarozók engedélyeinek visszavonása
  • Aszálysegély a gazdaságoknak a 2022-es és a 2023-as évekre, a kérelmek gyors elbírálása
  • Háborús segély, azaz az ukrajnai háború miatt a pénzügyi likviditás elvesztésének veszélyével fenyegetett mezőgazdasági termelők támogatása

Indexkép: Facebook/Farmer.pl