Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - írta meg az MTI az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalója alapján.

41 százalékos csökkenés

Az adatokból kiderült, hogy január utolsó hetében Magyarországon a takarmánybúza és a takarmánykukorica termelői ára 41 százalékkal, míg az étkezési búza, valamint az ipari napraforgómag termelői ára 37 százalékkal csökkent. Hasonló adatokat közöltek a repcemagról és a szójababról, előbbi kapcsán 23 százalékos volt a csökkenés, míg utóbbinál 20 százalékkal olcsóbbak voltak az árak.

Az étkezési búza, illetve a takarmányárpa termelői ára január végére a hónap elejéhez képest is csökkent. Még 2023 első hónapjához képest is jelentősen visszaestek a gabonaalapú termékek feldolgozói értékesítési árai. A finomliszté 36-41 százalékkal, a rétesliszté 29-33 százalékkal, míg a kenyérliszté 40-42 százalékkal.


A csirke- és sertéstakarmány-keverékek pedig még decemberben lettek 7-10 százalékkal olcsóbbak.

Enyhébb mértékű csökkenés a zöldségek áraiban is

A nagybani árakat összehasonlítva egy hét alatt a belföldön termett fejes káposzta ára 9 százalékkal esett vissza, mint egy éve. A burgonyafélékért 5-10 százalékkal kevesebbet kellett fizetnünk, a fejes saláta és a petrezselyem azonban ugyanannyiba került, mint egy évvel korábban.

Januárban jelentősen csökkentek a különféle kenyérlisztek árai. Ez vajon hatással lesz a kenyerek árára? - fotó: pexels.com

Voltak és még mindig vannak áremelkedések

A barna héjú vöröshagyma, a kelkáposzta, a sárgarépa, a sütőtök drágulása pedig nem haladta meg a 10 százalékot. Nagyobb mértékben a zöldhagyma, a száraz fehérbab, a fekete retek, illetve a tölteni való édes paprika drágult a belföldi termények leggyakoribb piaci árai alapján - közölte az AKI.

Drágul az élet

A minap megírtuk, hogy az év első hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladtak meg az egy évvel korábbiakat. Decemberhez képest pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek meg az árak, bár a ruházati cikkek kapcsán 2,1 százalékos csökkenést tapasztalhattunk.