"Az élelmiszeripari versenyképességi problémáink viszonylag közismertek és a megoldási terültek is pontosan láthatók a legtöbb piaci résztvevő számára. Fejlesztenünk kell, gépekbe, műszaki berendezésekbe, IT alapú irányítási rendszerekbe. Sok-sok olyan területen, amelyben a nyugat-európai, legfejlettebb versenytársaink előttünk járnak" – mondta köszöntőjében Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, a NAK Élelmiszeriparért felelős országos alelnöke az Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webináriumon.

vok mindenkit attól, hogy a vágyait öntse gépekbe és betonba, amikor a támogatások lehetőséget adnak neki arra, hogy a cégét fejlessze. Jól, megfontoltan kell a támogatási összegekkel élnünk. Bölcsen, hatékonyan kell felhasználnunk azokat" – hívta fel a figyelmet.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára "Élelmiszeripari beruházási pályázatok 2024-ben" címmel tartott előadást.

Többek között elmondta, hogy a kormány az élelmiszerfeldolgozás 2 pályázatára nagyjából 480 milliárd forintot allokált. A cél, hogy az élelmiszeripari beruházások értéke 2020-hoz képest 2030 117 százalékkal, 1,8 milliárd euróra emelkedjen, erősödjenek a magas hozzáadott értékű, hazai előállítású élelmiszeripari termékeket előállító vállalkozások és az export évi 15 milliárd euróra növekedjen.

Bemutatta, melyek a különbségek a mostani és a korábbi élelmiszeripari felhívások között. Ezen belül kiemelte, hogy három ajánlat szükséges gép-, eszköz- és technológiai beszerzések esetén. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőség lesz mezőgazdasági termékek egyéb típusú értéknövelését végző üzemek fejlesztésére is. Ilyen például a takarmányfeldolgozás, a mézkiszerelés, a gyapjúfeldolgozás, a kenderfeldolgozás és a trágyafeldolgozás.

Elmondta, hogy a két pályázat között a választóvonal a támogatás mértéke. A Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása (kis ÉLIP) esetben ez maximum 200 millió forint. Ugyanakkor a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása felhívás tervezeténél a támogatás mértéke 200 millió és 5 milliárd forint közé esik.

Az "Ökológiai termelési módszerek bevezetése, tanúsítása" címmel Nagy László Bendegúz a Bio Garancia Kft. szakmai vezető helyettese tartott előadást.

"Az ökológiai minősítéssel rendelkező terméket előállító kedvezményezett 10 százalékkal megemelt támogatási intenzitásra jogosult az élelmiszeripari pályázatokon, amennyiben a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább (pályázati elvárástól függően) 1,5 illetve 10 millió értékben értékesített ökológiai minősítésű terméket" – hívta fel a figyelmet Nagy László Bendegúz.

Bemutatta az ökológiai élelmiszerek feldolgozására alkalmazandó elveket, a szükséges dokumentációt illetve az alapanyag- és feldolgozás követelményeket. Kiemelte, hogy a borászatban speciális feltételeknek is meg kell felelni.


"ÉLIP feldolgozó üzemek fejlesztése a gyakorlatban: pályázatírás, menedzsment, finanszírozás" címmel Kasza Sándor az Inno-Szinergia Kft. ügyvezetője tartott előadást, amelyben a sikeres pályázat főbb ismérveit mutatta be. Kitért arra, hogy a felhívásban megfogalmazott követelmények milyen kihívásokat jelentenek a gazdálkodóknak és bemutatta a sikeres pályázat előkészítésének és a pályázat benyújtásának állomásait.

"Pályázunk, fejlesztünk, digitalizálunk – de mit is? Folyamatok automatizálása és nyitott adatkommunikáció globális szabványokkal" címmel Vatai Krisztina GS1 Hungary szolgáltatásmenedzsment vezetője tartott előadást.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripari pályázatoknál is fontos szempont a digitalizáció és az automatizáció, és ezek megvalósításához milyen szempontokat, irányelveket kell figyelembe venni.

A teljes Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webináriumot itt tudod visszanézni:

Indexkép: Shutterstock