A Sampo Rosenlew, kombájnok és erdészeti gépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. 1957 óta gyárt arató-cséplőgépeket Finnországban, Poriban. Az elmúlt 66 évben közel 60 000 kombájnt szállítottak a világ számos országába.

sampo

Sampo Rosenlew – forrás: KÉSZENLÉT ZRT.

A hat éven át tartó kooperáció a SAMPO és JOHN DEERE között megszűnt, melynek következtében újra a saját színében és SAMPO névvel kerülnek a piacra a gépek, az idáig JD W330 és JD W440 típus megnevezéssel futó kombájnok.

A finn vállalat kombájnjai tehát újra kaphatók Magyarországon, s a forgalmazást és az ezzel kapcsolatos egyéb teendőket, a korábban is a Sampo értékesítéssel foglalkozó Készenlét Zrt. végzi.

A COMIA család tagjai, melyekkel lentebb megismerkedünk a C6, C8, C10, C12, C22 és a C 24-es.

Az első és leginkább szembetűnő, ha egymás mellé állítjuk a terjedelemben és kapacitásban is növekvő gépeket, hogy legkisebbtől (C6) a legnagyobbig (C24) azonos a kabin és a kabinban lévő belső elrendezés.

Lássuk csak!

AVARA kabin – több, mint jó külső: Nyolc munkalámpa, modern LED nappali menetlámpák és széles szélvédő. A vezetőnek biztosított legyen a tökéletes rálátás a vágóasztalra, ez volt az egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket leginkább figyelembe vettek az új vezetőfülke tervezésénél. A szélvédő szintje a padló alatt húzódik, ez fokozza a rálátást a vágóasztalra és az adagolócsigára egyaránt.

AVARA kabin

AVARA kabin – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Konzol és vezérlő kar: A többfunkciós kar csak egy része a Comia sorozatban alkalmazott, jól átgondolt kezelőszerveknek. Minden csépléssel kapcsolatos tevékenység, a vágóasztal és a gép kezelőszervei is a kartámaszban találhatók. A konzol 12V-os és USB csatlakozókkal is rendelkezik. Minden ember más és más méretű kézzel rendelkezik. Ez kihívást jelentett az új multifunkcionális kar megtervezésénél. Mivel az összes fontos kapcsoló a többfunkciós karon található, ezért ezeket könnyen kezelhetővé kellett tenni. A kar 45 fokos kialakítása eltér a piacon jelenleg jelenlévő többi megoldástól. Az eredmény optimális, hiszen a kar elhelyezkedését ergonómiára összpontosító szakértők tervezték.

Konzol és vezérlő kar

Konzol és vezérlő kar – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Comvision II: A 12,3 hüvelykes 8:3-as képernyő a piacon a legszélesebb kombájn képernyő. Cséplés közben egy kézzel könnyen vezérelheti az érintőképernyőt. A képernyőt két nézetre osztották, statikus és alternatív nézetre. Az alternatív nézetet maga is kiválaszthatja pl. fordulatszám-figyelő nézet vagy hátsó kamera nézet. Nagyon könnyű figyelemmel kísérni a cséplési munkafolyamatot, hiszen egyszerre látni pl. a szemveszteség jelzőket, a vágóasztal magasságát, a haladási sebességet és figyelmeztető lámpákat. A beavatkozás esetére a Comvision II egy előugró képernyővel és hangjelzéssel figyelmeztet.

12,3 hüvelykes 8:3-as képernyő

12,3 hüvelykes 8:3-as képernyő – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

További hasonlóság a modellek között, hogy mindegyik gép „lelke” a jól ismert és bizonyított SISU motor.

Motor: A dieselmotorokra vonatkozó károsanyag kibocsátási előírások folyamatosan szigorodnak. A Sampo Comia sorozat gépei megfelelnek a kereskedelmi gépekre vonatkozó legszigorúbb kibocsátási követelményeknek. Az új SCR dízel technológia alkalmazása kíméli a környezetet és 10% üzemanyag megtakarítást eredményez Common Rail üzemanyag-rendszerekhez képest. A motor kipufogógázát AdBlue-val kezelik. A fülkében található Comvision kijelző segítségével figyelemmel kísérheti az adalékanyag fogyását is. A Comia-sorozat az AGCOPower Tier5 motorokat használja.

SISU motor

SISU motor – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Fussunk végig az egyes típusokon!

Sampo Comia C6 / Sampo Comia C8

Modern, kényelmes, üzembiztos gép, mely a kis méretű gazdaságok számára nyújt megbízható megoldást az aratási munkálatok elvégzéséhez. A C6 és C8 közti különbség (néhány műszaki jellemző mellett), hogy a C8 előcséplő dobbal rendelkezik, amely hatékonyságnövelést eredményez!

Sampo Comia C6 / Sampo Comia C8

Sampo Comia C6 – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Néhány műszaki paraméter

 • Kivitel: gabona- és kukoricakészlettel ellátott kombájn
 • Motor: Agco Power 49 Tier V, 185 LE, 4 hengeres, 4,9 literes erőforrás/ Agco Power 66 AWF Tier IV  210 LE, 6 hengeres turbós 6,6 literes erőforrás. (SISU motorok)
 • Hajtás: hidrosztatikus, 3 sebességes, SISU CIT 12 váltómű, elektromos differenciálzár
 • Abroncs méretek: első: 600/65R34, hátsó: 420/65R20
 • Vágóasztal: 4,2-5,1 m. Hidraulikus visszaforgatóval, WOBBLE BOX hajtással. Teflon motolla ujjakkal
 • Cséplőszerkezet: 500 mm átmérőjű, 1110 mm szélességű, 8 db verőléccel ellátott cséplődob, / C8 -nál, előcséplődob megléte
 • Szalmarázó láda: 5 ládás, 4 lépcsős, 4,8 m²
 • Tisztítómű: 3,4 m2 felület
 • Szecskázó: 3300 f/perc, Rekord típusú
 • Magtartály és ürítő csiga: 4400/ 5400 literes tartály, 4 m-es ürítési magasság, 75 l/s ürítési sebesség

C8 -C12 cséplési rendszere

C8 -C12 cséplési rendszere – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Választható opciók:

Elérhető az úgynevezett practical csomag, melynek tartalma: AHC, tolató kamera és az elektromos tükrök. Van lehetőség 8 db LED munkalámpa rendelésére, szélesebb köpenyekre, 4 WD hajtás beépítésére. Továbbá a szecskázó elektromos állítása, a központi zsírzó, a szeparátor dob, a pelyvaszóró is elérhető opcióban.

Sampo Comia C10 / Sampo Comia C12

Ezeket a gépeket a közepes nagyságú földterülettel gazdálkodók számára ajánljuk. A modern kabin, a magas felszereltség, a tisztíthatóság és a tiszta termény miatt méltán váltak népszerűekké a jelentősebb területtel gazdálkodók körében a fentebb említett modellek.

(A C12 előcséplő dobbal rendelkezik.)

 Sampo Comia C12

Sampo Comia C12 – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Néhány műszaki paraméter

 • Kivitel: gabona- és kukoricakészlettel ellátott kombájn
 • Motor: Agco Power 74 AWF Tier IV, 6 hengeres motor, 238/ 300 LE (SISU motorok)
 • Hajtás: hidrosztatikus, 3 sebességes, SISU CIT 12 váltómű, elektromos differenciálzár
 • Abroncs méretek: első: 650/65R38, hátsó: 480/65R24
 • Vágóasztal: 5,1-6,7 m. Hidraulikus visszaforgatóval, WOBBLE BOX hajtással. Teflon motolla ujjakkal
 • Cséplőszerkezet: 500 mm átmérőjű,1330 mm szélességű, 8 db verőléccel ellátott cséplődob, / C12 -nél, előcséplődob megléte
 • Szalmarázó láda: 6 ládás, 4 lépcsős, 6,3 m2
 • Tisztítómű: 4,5 m2 felület
 • Szecskázó: 3800 f/perc, Rekord típusú
 • Magtartály és ürítő csiga: 6000/ 7600 literes tartály, 4,4 m-es ürítési magasság, 100 l/s ürítési sebesség

C 12 cséplési folyamata:

Néhány opció

4 WD hajtás, szélesebb köpenyek, Comia Auto Adjust (CAA- memóriából történő beállítás), CSP dob (szeparátor dob), AHC, pelyva szóró, tolató kamera, rosta állítás a kabinból, szecskázó terelő lemez állítása elektromosan.

Sampo Comia C22/Sampo Comia C24

2022-ben megjelent a hazai piacon a SAMPO legújabb fejlesztése, a Sampo Comia C 24 típusú hybrid kombájn.

 Sampo Comia C 24 típusú hybrid kombájn.

Sampo Comia C 24 típusú hybrid kombájn – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

A Comia C 12-es alapokra épülő C 22 és C24, a nagy földterülettel rendelkező gazdálkodók számára jelenthet ideális megoldást arra, hogy a betakarítást a legoptimálisabb időben, a leghatékonyabban el tudják végezni.

A C 24-es, a már jól ismert C 22-es műszaki alapjain nyugvó, azonban megerősített járószerkezettel és sebességváltóval, továbbá megnövelt tartálytérfogattal ellátott betakarítógép.

Ez a típus is az úgynevezett hibrid cséplési technológiával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos módon elhelyezkedő cséplődobok után, az eddig használatos szalmaládák helyett két rotor segíti a cséplést és a szalmaleválasztást. Ez a megoldás csökkenti a cséplőrendszer és a rosták terhelését, illetve biztosítja a magok intenzív elválasztását a szalmarészecskéktől

Ennek a cséplési technológiának köszönhetően, legalább 30%-os termelékenység-növekedés érhető el, a szemveszteség optimális értéken tartása mellett, a hagyományos szalmarázóládás kivitellel szemben.

újdonság

Fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Az alkalmazott újdonságok mellett a gyár továbbra előtérbe helyezte a korábbi SAMPO gépekre jellemző tulajdonságokat. Ezek a könnyű tisztíthatóság és szervizelhetőség, a tiszta és kíméletes cséplés, a kimagasló ergonómia, az alacsony zajszint és az egyszerű kezelhetőség.

A gép néhány műszaki jellemzője:

 • Motor: 300 LE, (opcióban teljesítmény növelés) Agco Power (SISU)
 • Kerékméret: 800/65 R 32, 480/65 R 24
 • Magtartály: 10.000 liter
 • Cséplődob fordulatszám: 420-1200 f/min ( alkalmas kukoricára betakarítására is)
 • Szecskázó: 3800 f/min
 • Pelyvaszóró
 • 3 vagy 4 munkahenger a ferdefelhordóhoz
 • 12,3 hüvelykes Comvision II, 2 nézetre osztható monitor
 • AHC (automata magasság beállítás és oldal szintezés)
 • A rotorok mérete: átmérő 47 cm, hossz 383 cm
 • A rotorok fordulatszáma: 480, 580 és 700 f/min

Néhány opció, mellyel még hatékonyabbá és praktikusabba tehetjük a gépünket:

 • 4 WD hajtás, szélesebb köpenyek
 • Comia Auto Adjust (memóriából történő beállítás)
 • pneumatikus készlet kiépítése
 • automatikus kenési rendszer
 • hozamtérképezés, nedvességmérő rendszerrel
 • „vario” asztal választása

Az ajánlott vágóasztal a 6,9 m-es szélességű gyári Sampo asztal, azonban elérhető a BISO gyártmányú 7,5 m-es vario asztal is, mely jobb és baloldalon is csukható függőleges kaszával rendelkezik. (repce termesztők számára kifejezetten ajánlott).

Sampo kombájn

Sampo kombájn – fotó: KÉSZENLÉT ZRT.

Végezetül pedig, bármelyik SAMPO modell mellett tesszük is le a voksunkat, a finn gyártó mindenképpen egy korszerű motorral szerelt, nagy tisztasággal dolgozó, könnyen tisztítható és szervizelhető valamint a kategóriájában kiemelkedő hatékonysággal rendelkező gépet biztosít számunkra.

A gép forgalmazását, alkatrész ellátását, beüzemelését a közelmúltban két új telephellyel (Szihalom, Szászvár) bővülő, pápai székhelyű KÉSZENLÉT ZRT. végzi.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Készenlét Zrt.

8500 Pápa, Mozsár u. 14.

Tel: +3689510180

Web: keszenlet.hu

Termékreferens: Goór Sándor

Tel: +3630280 6822