Bár kevesen tartják meg, érdemes lenne nem a szemétbe dobni a vöröshagyma héját. Általában hulladékként végzi, pedig több hasznos felhasználási módja is ismert. A háztartásban, a kertben, de még az egészségünk megőrzésében is segítségünkre lehet. Amellett, hogy természetesen festékként funkcionál, jó választás mulcsként, valamint tisztítószerként egyaránt - írta meg a Sokszínűvidék.

Használjuk festékként

Talán a legismertebb dolog, hogy a vöröshagyma héja természetes festékként használható. A maradék "hulladék" az élelmiszerek és textíliák festésére alkalmas. A végeredmény szép aranysárga, barna, és narancssárga árnyalatok lesznek. A leggyakrabban azonban a húsvéti tojások festésére használják.

Egészségmegőrző hatás

A vöröshagyma héj rengeteg flavonoidot és antioxidáns tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A hagymahéjból készült tea például segíthet abban, hogy enyhítsük a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit. Nincs más dolgunk, mint felforraljuk a hagymahéjat egy kis vízben, majd leszűrjük, és még melegen megisszuk. A kivonata gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhet, ezáltal segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat.

Készítsünk tisztítószert

A vöröshagyma héja akár még természetes tisztítószerként is megállja a helyét. Főleg a fémes felületek ápolására alkalmas. Szintén vízben szükséges felforralni a hagyma héját, a főzettel pedig áttörölhetjük a fémes, rozsdamentes acél mosogatót, csaptelepeket. A főzete még a szennyeződéseket is eltávolítja, emellett fényesíti ezeket a felületeket.


Hajápolás vöröshagymával

A héjából készült főzet akár még a hajápolás kapcsán is megállja a helyét. Egy marék vöröshagymahéjat főzzünk meg vízben, szűrjük le, végül mehet hajöblítőként. Erre azért van szükség, hogy erősítsük a hajat és fokozzunk annak valódi fényét.

Vigyük ki a kertbe

A kertből való, így nyugodtan vissza is vihetjük oda. Mivel tápanyagokban gazdag, ezáltal kiváló választás komposztálásra és növényi trágyaként. A hagymahéjat azonban tehetjük közvetlenül a talajra is, amivel megakadályozhatjuk a gyomok növekedését, jobban megtarthatjuk a talaj nedvességtartalmát.

Nem kell, hogy hulladékként végezze - fotó: pexels.com

Adjuk az állatoknak

A hagymahéj kerülhet az állatok takarmányába, főleg, ha baromfiakról van szó. Kisebb mennyiségben keverhetjük a takarmányba, amely javíthatja az állatok egészségét, illetve a tojások színét.