A hagyományos technológiával szilárd műtrágyaként kijuttatott nitrogén hasznosulása csupán 50-60%, melyet rendkívül sok tényező befolyásol a kijuttatáskor. Így sokszor a jelentős költségbe kerülő tápanyag-visszapótlás nem térül meg az elvárható szinten.
A folyékony műtrágya talajba injektálásával a talaj tápanyagigényét is figyelembe véve a kijuttatott foszfor és nitrogén mennyisége 30-50%-kal is csökkenthető, ennek ellenére jóval hatékonyabb lesz a tápanyag hasznosulás a növényekben, hiszen közvetlenül a gyökerekhez kerül a fejlődés számára fontos tápanyag.
undefinedA rendszerváltás előtt a folyékony tápanyag utánpótlás a fénykorát élte, de akkor jobbára csak felszíni illetve talajműveléssel egy menetben történő kijuttatás valósult meg. A felszínre kijuttatott folyékony N-oldatból sok elpárolog, a vetés előtti bedolgozással pedig csak egyetlen lépcsőben a keléskor juttatjuk plusz nitrogénhoz a növényeket.
A 80-as évek végén Magyarországon is megjelentek már korszerű vontatott tápkultivátorok, de rendszerváltással együtt járó kedvezőtlen gazdasági körülmények és az átalakuló birtok struktúra miatt háttérbe szorult ezen gépek alkalmazása.
A folyékony tápanyag talajba injektálás a legmeghatározóbb mértékben az amerikai kontinens kukorica termő vidékein terjedt el, ott napjainkban már csak ilyen technológiával végzik a tápanyag-visszapótlást a növények fejlett állapotában is, hiszen a kukorica nitrogén szükségletének több mint 90%-a térdmagasság utáni állapotakor jelentkezik.
undefinedOtt nagy általánosságban a vontatott tápkultivátorok, és az önjáró permetezőkre szerelhető tápkultivátor adapterek alkalmazása terjedt el. Hazánkban ezek közül a tengerentúli gyártóktól származó John Deere és Hagie önjáró permetezőkhöz érhető el tápkultivátor keret, utóbbiból több is dolgozik már a hazai gazdaságokban. Ezekkel az eszközökkel egészen magas állományban is viszonylag nagy sebességgel és teljesítménnyel, biztonságosan, a növényi sérülések minimalizálása mellett lehet dolgozni.undefined

Az egy menetben történő kijuttatással szemben a tápkultivátoros többlépcsős kijuttatásnál több nitrogén kerül kiszórásra, gyorsabb, nagyobb területteljesítményű a kijuttatás, nagyobb termésátlagok érhetők el, és nem utolsó sorban jóval környezetkímélőbb technológia. Az acéltárcsás csoroszlyás megoldás magas munkasebesség mellett a legkeményebb talajba is könnyedén behatol, az így kialakított vékony árokba a nitrogén így közvetlenül a talajba kerül, az elpárolgás veszélye gyakorlatilag nulla.
undefinedKis beruházással a hagyományos sorközművelő kultivátorok is alkalmassá tehetők a növényápolással egy menetben történő folyékony tápanyag injektálásra, ahol vagy a két sor között középen dolgozó lúdtalpkapák mögött vezethetjük le a kijuttató csövet, vagy pedig a sorok mentén, a növényekhez közel dolgozó saraboló kapáknál kerülhet kijuttatásra a tápanyag a talajba.
undefinedMa már jó néhány speciálisan erre a célra kialakított sorközművelő kultivátor is elérhető a piacon. Jó példa erre a folyékony műtrágya adagolóval felszerelt 6 és 8 soros kivitelű FARMET KULTIS sorközművelő kultivátor. A kultivátor szárnyas kapái sorközök lazítását, levegőztetését végzik és ezzel egyidejűleg a gyökérzónához juttatják a folyékony műtrágyát.
Konstrukcióját tekintve függesztett gép, két állítható támkerékkel. A szárnyas kapák a kerethez rugós biztosítású rudazattal kapcsolódnak. Minden kapát egy kopírozó kerék vezet, a kapák két oldalán állítható magasságú tárcsák vannak a jobb lazítás érdekében. A sorközművelő központi tartállyal, szivattyúval, szűrőkkel és folyadék továbbító csővezetékekkel van felszerelve, ezek juttatják el a folyékony műtrágyát a gyökérzónába.

undefinedA sávműveléses (Strip-Till) termesztésben a folyékony tápanyag injektálásnak kiemelt szerepe van de itt - a technológia speciális jellegénél fogva - külön erre a célra kifejlesztett sávművelő tápkultivátorokkal végezhető a kijuttatás. Itthon ezek közül az Orthman Manufacturing Inc. eszközei a legismertebbek.

undefinedAmennyiben alapművelés előtt a mélyebb 30 cm alatti rétegekbe szeretnénk a folyékony N-oldatot kijuttatni akkor erre a legoptimálisabban a merev késes talajlazítók használhatók, hiszen a kijuttató csöveket a kések mögött levezetve egészen munkamélység legalsó határáig eljuthat a tápanyag.
A fentebb felsoroltakban a széles körben elérhető technológiai variációkat mutattuk be röviden a folyékony tápanyag talajba injektálása közül, a legegyszerűbbtől a precíziós gazdálkodásban használt változatokig, de természetesen ezek tárháza folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben tovább bővülhet.

Farkas Imre