traktorARBOS 5100 a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Az egykori nagy múltú olasz traktor és kombájn márka (melyről előző cikkünket itt olvashatja), az ARBOS közel két évtizedes szünet után 2015-ben támadt fel a Lovol Europe Engineering srl.-nek köszönhetően. Idén, év elején a hazai agrárseregszemlén a „D” csarnokkal szemben felállított sátorban már a hazai nagyközönség is megcsodálhatta, a megnyerő vonalvezetésű, jellegzetes olasz dizájnnal rendelkező traktorcsalád egyik modelljét.

arbos

ARBOS robusztus méretű Heavy Duty mellső kerékhajtása – fotó: Agroinform.hu

Az ARBOS 100 lóerőtől egészen 260 lóerőig kínál erőgépeket, a Goldoni felvásárlásával pedig a kertészeti és ültetvényes műveléshez is kínál erőgépeket. Bemutatták szemenkénti vetőgépcsaládjuk egyik tagját és a tavalyi EIMA kiállításon az új fejlesztésű permetezőszériáról is lehullt a lepel.

Fejlesztés alatt van a C5200 kombájn is, így valószínű hamarosan tovább bővítik a smaragd zöld gyöngy-fehér színkombinációban pompázó gépeik csapatát.

traktor

A hátsó TLT 4 -féle fordulatszámot biztosít – fotó: Agroinform.hu

Visszatérve a traktorsorozatra az 5000-es széria 100 és 130 közötti modellekből, míg a 6000-es sorozat 140-200 LE teljesítményt lefedő típusokból áll, a legnagyobb 7000-es család pedig már a nehézuniverzális kategóriát képviseli 220-260 LE között.

A hazai kiállításon bemutatott 5000-es sorozatban az amerikai származású, KOHLER 3404 típusú 3,4 literes dízelmotor szolgál erőforrásul, amely EGR+SCR rendszerrel teljesíti a TierIV Final emissziós szabványokat. Energiatakarékos üzemű motorja nagy nyomaték rugalmasságú, a karbantartás pedig a jó hozzáférhetőségnek köszönhetően könnyen gyorsan elvégezhető.

traktor

A hajlított mellső szélvédő felfelé hosszan elnyújtott így homlokrakodós munkánál kiváló kilátást biztosít – fotó: Agroinform.hu

A robusztus méretű Heavy Duty mellső kerékhajtása elektrohidraulikus kapcsolású differenciálzárral, 55 fokos bekormányzási szöggel rendelkezik, kis fordulási sugárt biztosítva az erőgépnek. Az erőátvitelről 30/30 fokozatú mechanikus kapcsolású HI-LO sebességváltó gondoskodik, a hátsó TLT 4 -féle fordulatszámot biztosít. Páratlan kényelmet nyújtó vezetőfülke világos színű belső tere otthonos légkörrel fogadja a kezelőt.

traktor

A páratlan kényelmet nyújtó vezetőfülke világos színű belsőtere otthonos légkörrel fogadja a kezelőt – fotó: Agroinform.hu

A hajlított mellső szélvédő felfelé hosszan elnyújtott így homlokrakodós munkánál kiváló kilátást biztosít, a légrugós vezetőülés pedig jelentősen csillapítja a traktorvezetőt érő káros lengéseket. A fülke tervezésénél a legmodernebb járműipari megoldásokat alkalmaz, maximálisan biztosítva a legmagasabb ergonómiát. A kiállításon hatalmas érdeklődés övezte az erőgépújdonágot, ahol az MS8230 hat soros szemenkénti vetőgéppel és a 4080F ültetvényes traktorral együtt került bemutatásra.