Szeptember 6-án és 7-én tartották Ausztriában a CNH és a Väderstad közös sajtótájékoztatóját, ahol rengeteg újdonságot mutattak be a közönségnek a közeledő Agritechnicára készülődve. Ebben a cikkünkben a Väderstad újdonságait mutatjuk be.

Väderstad

Az esemény fontosságát és komolyságát semmi sem emeli ki jobban, mint az, hogy a rendezvényen személyesen részt vett Henrik Gilstring a Väderstadot alapító család egyik tagja, egyben jelenlegi ügyvezetője, valamint a cég több magas beosztású vezetője és mérnöke.

Új termékcsalád: Extract sorközművelők

Jövő évtől a Väderstad termékpalettából eddig hiányzó sorközművelővel bővül a gyártó portfóliója, mely rögtön két méretben is kapható lesz 2024-től és kiválóan illeszkedik a Tempo vetőgéphez, és a Väderstad oldaláról is választ ad az egyre növekvő igényre a mechanikus gyomirtás terén.

Az Extract L 16-48 vontatott és az  Extract V 8-36 függesztett típusok a Thyregod dán gyártó nemrég felvásárlásra került sorközművelő termékeiből lettek kifejlesztve, melyek elérhetők lesznek a 225, 250, 450, 500 és 750 mm-es sortávolsággal is. Az Extract munkagépcsalád egyedülállóan magas vázzal és szabadalmaztatott kiemelő mechanizmussal rendelkezik, így biztosítva, hogy magas növényállományban is sokáig használható legyen a termék anélkül, hogy károsítaná a növényállományt. A sorközművelő automatikusan kiemeli a művelő elemeket forduláskor, így kímélve fordulás során a növényeket. A munkagép kamerarendszerrel is fel van szerelve, mely szegmensenként képes pozícionálni az sorközművelő elemeket a tökéletes sortartásért.

Väderstad Extract L sorközművelő munka közben

Väderstad Extract L sorközművelő munka közben – fotó: Väderstad

Új vetőgép: Väderstad Proceed

A Proceed a vetőgépek új kategóriáját képviseli, mely számos díjat nyert a 2021-es bemutatása óta. A kiterjedt tesztelések és az eredmények kiértékelése után a termék végre készen áll a piaci bevezetésre és a vetőgép rendelhető lesz 2024 év végétől. A gyártó ígérete szerint az új vetőgéppel növelni lehet a terméspotenciált a legtöbb növény esetén: a Proceed-el felére csökkenthető például a búzavetőmag-szükséglet, változatlan hozamok mellett. Az új rendszerű vetőgéppel vetett növények erősebbek, mivel kisebb a verseny a többi növénnyel, így több napfényhez és nedvességhez jutnak, ezáltal egyenletesebb az állomány a tenyészidőszak minden növekedési szakaszában.

Az őszi búza 150 mag/m2 csíraszámmal végzett kísérletei a növényi biomassza 102%-os, a gyökérbiomassza 72%-os, és a bokrosodás 62%-os növekedését mutatták ki egyéb modern vetőgépekhez képest. A kiváló vetésminőséget a kifinomult vetéstechnológia teszi lehetővé: az előtömörítő kerekek hidraulikus talajnyomás segítségével biztosítják az azonos feltételeket minden egyes mag számára.

Az egyedülálló PowerShoot redszer pedig minden egyes vetőmagot egyedileg végigkísér a magtartálytól a talajig, melyet megfelelő precizitással a megfelelő mélységbe helyez, majd végül a sornyomó kerékkel tökéletes kapcsolódást biztosít a talajjal a megfelelő csírázáshoz. A vetőkocsik két sorban helyezkednek el és fokozatmentesen állíthatók 22,5 centimétertől 75 centiméter sortávig.

Väderstad Proceed munka közben Ausztriában

Väderstad Proceed munka közben Ausztriában – fotó: Szirmai Balázs


E-Services – helyspecifikus talajművelés

A Väderstad TopDown és az Opus kultivátorok új generációja már az iPad alapú Väderstad E-Control vezérlő rendszerrel felszerelve jelenik meg, mely ISOBUS-on keresztül képes vezérelni a munkagép beállításait. Az új fejlesztésnek köszönhetően immár nem csak differenciált kijuttatást tudunk a táblánkon elérni, hanem helyspecifikus mélységű talajművelést, mely illeszkedik a differenciált kijuttatáshoz.

Az iPad segítségével előre beállíthatjuk a különböző művelési zónákat és specifikálhatjuk, hogy a munkagép egyes részei milyen mélyen járjanak az egyes zónákban. Például definiálhatjuk, hogy a köves részeken a tárcsasor csak sekélyebben járjon, vagy a dűlőkben mélyebben járjon a kapasor, vagy a hengersor milyen talajnyomást alkalmazzon a fordulókban, ezzel egészen új távlatokat nyitva a talajművelés területén. A gazda tetszőlegesen konfigurálhatja a beállításokat, így több beállítás-kombinációt elmenthet a különböző körülményekhez a korábban bevált megoldásokat ismételve.

Változó mélységű talajművelés

Változó mélységű talajművelés – fotó: Väderstad

Folyékonyműtrágya-rendszer a Tempo L8-24 típusoknál

Világszinten megfigyelhető tendencia, hogy a folyamatosan növekszik a folyékony műtrágya felhasználása. Erre született válaszként a Väderstad Tempo vetőgépeknél az opcióként rendelhető folyékonyműtrágya-kijuttató rendszer. Az rendszer magába foglal egy 2000 literes tartályt, melyből vagy közvetlenül a vetősorokba, vagy választhatóan a vetősorok mellé, műtrágya-csoroszlyákkal juttatható ki.

A rendszer képes 30 liter/ hektártól egészen 200 liter/hektárig fúvókacsere nélkül kijuttatni a tápanyagot, melyet kalibráció nélkül, automatikus végez a gép iPad és az új E-Control segítségével. Természetesen működik a soronkénti szakaszolás a rendszer esetében, illetve a vetőgép fel van szerelve tisztavizes tartállyal, hogy a munka végeztével elmosva, tisztán tudja elrakni a gépet a kezelő.

Tempo vetőgép folyékony műtrágya rendszerrel felszerelve

Tempo vetőgép folyékony műtrágya rendszerrel felszerelve – fotó: Szirmai Balázs

Okosított Tempo – WSX rendszer

A Tempo V, L és F típusokon új, okosított elektronikus rendszer lesz elérhető WSX néven, mely segítségével azonnal korrigálható lesz a duplázás, a vetőkocsi terhelés és a kanyar kompenzáció is.

Az egyes vetőelemekben lévő érzékelők folyamatosan figyelik a vetőmag duplázását/kihagyását és automatikusan az optimális értékre állítják be a vetőelemet, ezzel növelve a vetés minőségét és segítve az átállást különböző vetőmagok között. A hidraulikus vetőkocsi-terhelés segítségével pontosan tartható a kívánt vetésmélység változó tulajdonságú talajok esetén is, illetve a segítségével oldották meg a Väderstad mérnökei a művelőút alkalmazását. Művelőút kialakítása során a vetőkocsik akár teljesen kiemelhetők, így még kelés előtt is könnyen eltalál a permetezőgép kezelője a kihagyott sorokon.

A kanyar kompenzáció esetében forduláskor a vetőgép giroszkóp segítségével érzékeli a fordulás intenzitását és automatikusan növeli a külső sorok tőszámát, míg csökkenti a belső sorok tőszámát az egyenletes vetéshez.

vetőgép

Vetőelem automatikus duplázás figyelővel – fotó: Väderstad

A rengeteg újdonság hamarosan megtekinthető lesz a november 12-én induló Agritechnica kiállításon, melyen óriási érdeklődésre számítanak és rengeteg érdeklődőt várnak, mivel két éve elmaradt a kiállítás a Covid járvány miatt, így utoljára 4 éve láthattak ilyen újdonságokat az érdeklődők.