A csapadék mennyisége és időbeni eloszlása egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a megbízható öntözőrendszer kiépítése mára elengedhetetlen. Cikkünkben segítünk kiválasztani a minőségi öntözést biztosító szivattyút, ami a bő termés egyik garanciája.
gazda

• Szakmai segítséget nyújtunk Önnek a szivattyú kiválasztásában

• Gyorsan, raktárról kiszolgáljuk búvárszivattyú készletünkből

2015. Június 30-ig 20.000 forint kedvezményben részesítjük!link

A szivattyú kiválasztásának alaplépései:

Az ideális szivattyú megtalálásához végig kell mennie a szivattyúkiválasztás alaplépésein. Mindenek előtt határozza meg a vízszállítási paramétereket. Egyrészt azt, hogy mennyi vízre van szüksége, másrészt pedig azt, hogy a kívánt vízmennyiség milyen nyomáson álljon rendelkezésre.

1. Vízmennyiség meghatározása

Az első lépés az öntözéshez szükséges pillanatnyi vízmennyiség meghatározása. (Erre három különböző öntözési mód esetén is mutatunk egy-egy példát.)

A. Szórófejekkel történő öntözés esetén a kívánt vízmennyiséget az egyszerre működő szórófejek által kibocsátott víz mennyiségének összessége adja meg: (pl.: 2 db szórófej, egyenként 120 liter/perc = 240 liter/perc)

B. Öntöződob használata esetén az adott fúvókával szerelt szórófej vízkibocsátása a mérvadó:(pl.: a szórófej vízkibocsátása 16-os fúvókával 240 liter/perc)

C. Csepegtetőrendszeres öntözésnél a csepegtetőszalag, vagy cső hosszából, és méterenkénti vízkibocsátásából számolható az elvárt vízmennyiség: (pl.: 1440 méter x 10 liter/óra/méter =  240 liter/perc)

2. Nyomásérték meghatározása

A második lépés a víz mennyiségéhez tartozó nyomásérték meghatározása. Ehhez az alábbi 4 tételt (a-d) kell figyelembe vennie, majd összeadnia. (Példánkban a nyomás értékét az “A” verzió szerinti, szórófejes öntözés esetén számoljuk ki.)

A. Az öntözőrendszer vízkilépési pontján, esetünkben a szórófejnél elvárt nyomásérték. (A 120 liter/perc vízkibocsátású szórófejnél a kívánt nyomásérték ahhoz, hogy megfelelő legyen a szóráskép - példánkban legyen 4 bar)

B. Az öntözőrendszeren fellépő nyomásveszteség. (Ez az érték adott vízszállítás esetén az öntözőcső hosszából, átmérőjéből és anyagából számolható. A szivattyútól egészen a szórófejig számolni kell valamiféle nyomásveszteséggel - példánkban legyen 2 bar)

C. A kút üzemi vízszintje. Nem tévesztendő össze a kút nyugalmi vízszintjével, amikor nincs vízkivétel. (Azt kell megtudni, hogy hány méterre van a talajszinttől a víz szintje öntözés, azaz vízkivétel közben. - példánkban legyen 20 méter, ezért a szükséges plusz nyomás 2 bar)

D. A geodéziai szintkülönbség a kútfej és az öntözőrendszeren levő kilépési pont, azaz a szórófej között.  (Ezzel az értékkel csak akkor számolunk, ha a domborzati viszonyok megkövetelik. - példánkban sík a terep, ezért ez az érték legyen 0 méter, ezért nincs szükség plusz nyomásra)

A fenti 4 tételt – azonos mértékegységgel számolva! – összeadjuk, és megkapjuk a kívánt nyomásértéket. Az említett példa szerint 4+2+2+0 = 8 bar

Példánk szerint az elvárt vízszállítás Q = 240 liter/perc, az elvárt nyomásérték pedig 8 bar.

3. A szivattyú kiválasztása

Harmadik lépésben kiválaszthat egy, az Ön igényeire szabott, minőségi szivattyú, így:

- az üzemeltetés során sok bosszúságtól kíméli meg magát
- a kedvező energiafelhasználás miatt sok pénzt spórol meg

• Szakmai segítséget nyújtunk Önnek a szivattyú kiválasztásában

Gyorsan, raktárról kiszolgáljuk búvárszivattyú készletünkből

2015. Június 30-ig 20.000 forint kedvezményben részesítjük!

link

Keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

AGRI-MACH Kft.
6000 Kecskemét, Kisfái 200/a
tel: 76/506-330, mobil: 30/9-453-068
e-mail: info@agri-mach.hu