Idehaza főleg a mobil áramfejlesztőkről, szivattyúkról, tehát ipari alkalmazásokról közismert, de gyártanak elektromos robotfűnyírókat, sőt fűnyíró kistraktorokat is. Most egy teljesen új területre, az úgynevezett szállítótargoncák kategóriájába sorolható járművek felé is nyitottak.

Folyamatos fejlesztések

A Honda a jelenleg zajló kaliforniai ConExpo-Con/Agg 2023 kiállításon mutatta be harmadik generációs – hivatalos nevén – autonóm munkajárművét (AWV – Autonomus Work Vehicle), amely valójában egy robot szállítótargonca, és jelentős kapacitást képes felszabadítani a munkaterületeken belüli anyagmozgatásokkal.

Ezúttal az építőipari alkalmazhatóságot kívánják bemutatni – akár könnyebb terep sem ellenfél –, ugyanakkor jól alkalmazható lehet(ne) például növényházakban, gyümölcsösökben vagy nem túl meredek szőlőültetvényekben ládák, rekeszek szállításához szüreti szezonban!

A szállítójármű teljesen autonóm, és közvetlen távirányítással, táblagépről egyaránt működhet.
A teljesen elektromos AWV legelső premierje a 2018-as CES-en (Consumer Electronic Show – Szórakoztató és Elektronikai Szakkiállítás) történt bemutatkozása óta több fejlesztésen, változáson ment keresztül, ezért ez már a harmadik változata. Az alapvető funkció ugyanaz maradt: rugalmas szállítókapacitást, anyagmozgatást biztosítani telephelyeken, üzemen belül, de akár ültetvényeken és építési területen is.

A Honda AWV harmadik generációjának fejlesztési jellemzői a következők:

- Megnövelt rakfelület 2 raklapra és nagyobb, 900 kg teherbírás
- Jobb navigáció olyan helyeken, ahol a GNSS-szolgáltatás gyenge vagy nem elérhető, a LiDAR-érzékelők használatával
- Egyszerűsített, táblagépalapú programozási felület és felhőalapú csatlakozás
- Nagyobb sebesség autonóm üzemmódban, max. 16 km/ó
- Megnövelt méretű akkumulátor és hosszabb, akár 10 üzemóra
- Továbbfejlesztett kikerülő manőverképesség álló járművek és akadályok esetén
- Alacsonyabb platószint, könnyebb rakodás és jobb munkaergonómia

A teljesen programozható, tisztán elektromos üzemű Honda AWV a vállalat fejlett autonóm technológiáját kihasználva egy robusztus, (könnyebb) terepen is alkalmazható szállítójárművet hoz létre. Az autonóm működéshez szenzorok egész sorát alkalmazza, a GPS-t a helymeghatározáshoz, a radart és a LiDAR-t az akadályok felismeréséhez, valamint kamerákat a távfelügyelethez.

A járművet autonóm módon vagy közvetlen távirányítással egyaránt lehet működtetni általános szállítási feladatokhoz, növelve az anyagmozgatási kapacitást és ellensúlyozva a munkaerőhiányt. A Honda az alkalmazási lehetőségek bővítése érdekében vizsgálja a tartozékok és kiegészítők fejlesztését is.

A Honda 2021-ben a Black & Veatch céggel közösen nagyszabású terepi tesztet hajtott végre egy napelempark telepítési helyszínén, hogy igazolja a fuvareszköz képességeit. Korábbi tereppróbák azt is bebizonyították, hogy több Honda AWV is képes építőanyagokat és berendezéseket szállítani egy előre meghatározott útvonalon pontról pontra. A Honda jelenleg más építőipari cégeket is keres a szállítójármű tesztelésére.

A ConExpo 2023 kiállításon való részvétel fő célja az élő bemutató és lehetséges partnerek, felhasználók megkeresése tartós tesztek céljából. Bíznak benne, hogy a Honda AWV értékes megoldás lehet mind a szabadtéri, mind a zárt téri anyagmozgatás terén (akár a mezőgazdaságban is), növelve a termelékenységet és biztonságot.

A Honda több évtizedes tapasztalatát felhasználva a megbízható, biztonságos és környezetbarát mobilitási technológia fejlesztésében olyan problémák megoldására törekszik, mint a munkaerőhiány és a környezetvédelem problémái, nem beszélve a költséghatékony és biztonságos üzemeltetésről.

Főbb műszaki adatok:

- hossz x szélesség x teljes magasság (elöl): 3023 x 1295 x 2057 mm
- platóméret: 2565 x 1295 mm (a rakfelület talajtól mért magassága nincs megadva)
- önsúly: 794 kg
- maximális teherbírás: 900 kg
- sebesség: 16 km/óra (autonóm); 4 km/óra (távirányítás)
- minimális fordulási sugár: 3,47 méter
- akkumulátor teljesítménye: 18,6 kWh
- hatótávolság maximális terheléssel: 44 kilométer, illetve 10 üzemóra

Szöveg: www.equipmentworld.com