Ha a szögletes nagybálázásról esik szó, nem véletlenül emlegetik a gazdák a New Holland bálázók Big Baler szériáját arany középútként. Kedvező áruk, a bennük használt műszaki megoldások egyszerűsége, a felhasznált anyagok kiemelkedő teherbírása miatt ugyanis élettartamuk hosszú, karbantartásuk egyszerű, miközben a folyamatos innovációknak hála áteresztőképességben és bálatömörségben sincs miért szégyenkezniük. A HD bálázóknál ugyan kisebb a teljesítményük, cserében több hibátlan évet nyújtanak gazdáiknak. A hatékonyság és megtérülés így maximális, a megtakarításról pedig az új modellekben innovatív kettős kötözőrendszer gondoskodik. Az eredmény? 37%-kal megnövelt bálaszilárdság, 26%-kal megnövekedett tömörség, miközben 10 000 bálánként 46 kilogramm kötözőt takarít meg.

Nehéz eldönteni ezek fényében, hogy állattartóknak vagy épp erőműveknek dolgozva kecsegtetőbb a tudása. Épp ezért a Győr-Moson-Sopron megyében gazdálkodó Pozsgai Balázs szerint a legegyszerűbb, ha az ő megoldását választjuk: 500 hektáros területen bálázva egyszerre teszi mindkettőt nyereséggel, New Holland bálázók Big Baler 1290-es modelljeinek segítségével. Gyakorlati tapasztalatokról kérdeztük.

traktor bálázóval szántóföldön

A New Holland Big Baler bálázókat teherbírásuk és hosszú élettartamuk teszi még vonzóbbá — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Milyen előnyei vannak egy szögletes bálázónak?

Ugyan mélyebben kell beszerzésükért a zsebbe nyúlnunk, de számos olyan egyedi előnnyel rendelkeznek a szögletes nagybálázók, amelyek jövőbeli felhasználástól függően időtálló és megtérülő befektetéssé teszik őket a gazdáknak.

Az előnyök, amiért érdemes beszerezni egy olyan nagygépet, mint a New Holland Big Balerek:

• A kockabálákat könnyebb, költséghatékonyabb szállítani, minden centiméterét kitöltik a szállítójárműnek.

• Ideális a formájuk a zárt tároláshoz.

• A takarmányban kevésbé áll fenn a penészesedés, gombás fertőzések veszélye.

• Nagyon jól értékesíthetőek ezek a bálák lovardáknak, lótenyésztőknek, hiszen a lovak kimondottan érzékenyek a gombás vagy penészes abrakra.

• Állásidő nélkül folyamatosan üzemeltethetőek a betakarítás során, mivel non-stop, mozgás közben is képes lehelyezni a bálákat a mezőre egy ilyen gép.

A fenti jó tulajdonságok legtöbbjét Pozsgai Balázsék maguk is megtapasztalták az Abda környéki földeken. De ahogy a gazdálkodó fogalmaz, ehhez társultak még olyan pluszok, mint az innovatív zsinegelés, az egyszerű kezelhetőség és karbantartás, nem mellesleg az a háttér, amit a márkakereskedő AGROTEC Magyarország szervizcsapata jelent a munkához.

„7 évvel ezelőtt érkezett meg hozzánk az első New Holland szögletes nagybálázó, amivel semmi komoly problémánk nem volt. Ez azért nagy szó, mert bérmunkában dolgozok környékbéli gazdáknak, illetve beszállítok bálákat a szabadegyházi bioetanolgyárnak is, így nálunk egy bálázónak akad teendője. De talán a legőszintébb dicséret, ha annyit mondok, 3 évvel rá megvettük a következő New Holland Big Baler nagy szögletes bálázót is. Így ma már a két bálázó, de minden más erőgép is tisztán New Holland a gazdaságunkban, ahol a bálázáson túl gabonaféléket és főként kukoricát termesztünk”  meséli Pozsgai Balázs.

New Holland bálázó kockabálával

A kockabálák szállítása egyszerűbb és költséghatékonyabb — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Kiemelkedő rendfelszedő és áteresztő képesség: több nyereség kevesebb bálával!

Minél nagyobb az áteresztőképesség, hatékonyabb a rendfelszedőrendszer, annál költséghatékonyabb a munka egy nagybálázóval a gazdának. Ugyanakkora területről gyorsabban, kevesebb kötözéssel, tömörebb bálákban tudja betakarítani ugyanazt a mennyiségű szálas takarmányt. Jól tudják ezt a New Hollandnál is, ahol az évtizedek folyamán több lépésben fejlesztették a szögletes bálázók tudását ezeken a területeken.

A Big Baler széria a 80X70 cm-es báláktól a 120X90-es bálákig több méretben teszi lehetővé a betakarítást. Mindezt a MaxiSweep rendszernek hála az elődöknél 20%-kal hatékonyabban. Az 5 karos rendfelszedő gondoskodik arról, hogy a 2,35 méter széles munkavégzési területen az utolsó széna- vagy szalmaszál is a bálába kerüljön. A MaxiSweep kialakítását teljesítményre tervezték a mérnökök, így talajviszonyoktól függetlenül, akár egyenetlen terményviszonyok mellett is folyamatos marad a beadagolás, nem áll le egy pillanatra sem a bálázás.

„A New Holland BB-k nagy sebesség mellett is képesek a tökéletes rendfelszedésre, göröngyös, egyenetlen talajon a gép állítja magát, így a legnehezebb szilázs vagy egy forduló sem gond számára, veszteség nélkül dolgozik” — emeli ki az abdai gazda.

A Big Baler New Holland bálázókkal a bálaminőségre se lehet panasz. A 29 késes CropCutter szecskázóval felszerelt gép eltérő hosszokkal képes felaprítani a terményt, amely így univerzálisan alkalmas szilázs-, takarmány- és biomasszabálák készítéséhez.

„A munkám során állattartóknak és a bioetanolgyárnak egyaránt szállítok, így a teljesítmény mellett a sokrétűségét is értékelem a New Holland bálázóimnak. A termény kiváló előtömörítő kamrába érkezik be a gépekben, ahol szenzoros rendszer felügyeli, hogy a lehető legegyenletesebben haladjon a bálaképzés”.

New Holland Big Baler bálázó traktorral

A Big Baler széria bálamérete 80x70 cm-től 120x90 cm-ig terjed — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Mivel a New Holland mérnökei tudják, hogy szállításban, erőműveknek dolgozva a tömörségnek és vele kilóknak nagy jelentősége van, a széria tömörítődugattyúit is a teljesítmény jegyében alkották meg. Ezek sebessége az erőteljesebb, robusztusabb hajtóműnek köszönhetően 14%-kal nőtt, 48 löket/percre emelve az egység munkavégzését.

Ellenálló bálakamra a hosszú élettartamért

Robusztus anyagok, egyszerű konstrukció, hosszú élettartam. A New Holland szögletes nagybálázók megalkotásakor ezek voltak a mérnökök legfontosabb hívószavai, amikor olyan gépet terveztek, ami képes több tízezer bála problémamentes elkészítésére. Ennek egyik kulcsa, hogy a bálakamra kialakítását egyedileg alkották meg, anyagát ellenállóság alapján választották.

Míg más márkáknál ez képes a nagy nyomás miatt deformálódni, a New Holland Big Balereknél ilyen probléma sem merülhet fel Pozsgai Balázs szerint. „Hosszú évek óta használjuk ezeket a bálázókat, de a bálakamrában tömörítéshez kapcsolódó problémát még sosem tapasztaltunk” — fogalmazott.

Haszonmaximalizálásra tervezett intelligens megoldások a bálázásban

A gép gyakorlati előnyei közül Pozsgai Balázs szerint mindenképp a felsorolásba kívánkoznak azok az intelligens rendszerek és kezelőfelületek, amelyekkel gyerekjáték a munka egy ilyen bálázóval.

„Az ISOBUS kompatibilitásnak köszönhetően egy ilyen bálázónak minden adata áttekinthető egy New Holland traktorból, minden funkció vezérelhető néhány gombnyomással. Ez kevesebb koncentráció a gépkezelőnek, ami kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzést jelent.”

A New Holland Big Baler széria modelljein IntelliView IV színes érintőkijelzőn tekinthetünk át minden teendőt, itt tájékoztatja a gépkezelőt is a már említett SmartFill technológia is arról, miként érhető el a legszabályosabb bálaforma. Ahhoz, hogy a bálázáshoz a gazdálkodó minden percet ki tudjon használni, a New Holland szögletes nagybálázókat 360°-os lámpacsomaggal is felszerelhetjük, amelyek minden lényeges munkafolyamathoz szinte nappali fényt biztosítanak.

Új LoopMaster kettős zsinegelési rendszer: a bálákhoz láncol minden forint nyereséget!

A széria egyik legutóbbi fejlesztése a zsinegelésen keresztül tette a munkát még kifizetődőbbé a New Holland bálázókkal. A kettős csomózásra képes LoopMaster technológia 26%-kal növeli meg a bálák szilárdságát, ráadásul megspórolja a más márkáknál tapasztalható levágott zsinegvégeket is. Ennek köszönhetően a takarmányba sem kerülhet műanyag szennyeződés, bolygónkat is kíméli, de anyagilag sem utolsó fejlesztés. 10 000 bála esetében körülbelül 6 kilométer, vagyis 46 kg kötözőt spórol meg a gazdának.

Pozsgai Balázs szerint ez egy olyan előny, amit ők szerencsére a kezdetek kezdete óta élvezhetnek. „Ugyan nekünk mindig New Holland bálázóink voltak, így nincs mihez hasonlítani, de azt megerősíthetem, hogy nagyon takarékosan bánnak ezek a gépek a zsinegeléssel.

Aki pedig szeretné, további extrák széles sorával gazdagíthatja New Holland bálázóját itthon is. A Big Baler széria darabjai kérhetőek a talajtömörödés mérsékléséhez ideális nagy átmérőjű kerekekkel épp úgy, mint kormányzott tengellyel, ami a fordulóknál mérsékli a bekormányzásokat. A munkagépeket a gazdálkodók felszerelhetik továbbá bálamérleggel, nedvességmérővel vagy épp adalékanyag-bejuttató rendszerekkel, melyekkel az állatállomány számára könnyebben emészthetővé válik a bálázott takarmány. Az opcionális kiegészítőkről mindig naprakész tájékoztatással tudnak szolgálni a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. területi központjaiban.

bálázó szántóföldön

Nagy sebesség mellett is képes tökéletes rendfelszedésre — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

+1 jó tanács: ezekre ügyeljünk a bálázó karbantartásakor!

Végezetül Pozsgai Balázs egy jó tanáccsal zárja a sort.

„Egyre gyakrabban adnak hírt a médiában tűzesetekről, amiket idény alatti karbantartási munkákkal el lehet kerülni. Ehhez két területre szoktunk fókuszálni: szezononként cseréljük a dugattyú csapágyait, mert ez a legszeszélyesebb alkatrész. Valamint sosem spórolunk a kopóalkatrészeken, mert a kényszerleállt gép sokkal többe kerül, mint a karbantartás. Szerencsére a New Hollandok ezen a téren is jó kezekben vannak, az AGROTEC Magyarországnál mind a szervizkapacitások, mind az alkatrészellátás kiemelkedően jó.”

Kiváló árú, könnyen fenntartható szögletes nagybálázót keres a nyereséges munkához? Válassza a New Holland szakértelmét a Big Baler bálázókkal! Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország szakértőit!