Jönnek a csűrostromlók

A kanadai Barnstorm Agtech cég a tervek szerint jövőre Kanadában teszteli „Barnstormers" rajrobotikai platformját, a kereskedelmi forgalomba hozatalt 2024-re tervezik. A vállalat hamarosan belevág majd a Farming as a Service (FaaS) szolgáltatásba is Kanadában és az Egyesült Államok északi részén. A cég 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik ezekben a régiókban, ami évente 54 millió kanadai dollárt, azaz, mintegy 15 milliárd forintnyi összeget hoz a Barnstormnak. A technológiai vezérigazgató és társalapító Mitchell Londont idézve:

“Ezekkel az autonóm és önkormányzó munkagépekkel valójában nincs már szükségünk az eddigi gigantikus gépekre.”

Nagy az érdeklődés a gabonatermelő gazdaságok részéről

Nagy az érdeklődés a tengerentúli gabonatermelők részéről, hiszen Kanada és az USA gazdaságában óriási munkaerőhiány várható a következő években. „A kanadai gazdálkodók gyakran versenyeznek az olajvállalatokkal a kétkezi munkaerőért, és általában véve a munkaerő-állomány folyamatosan csökken, ami minden fejlett országra jellemző. A Barnstorm úgy véli, hogy megoldást kínálhat erre a munkaerő-problémára a rajrobotikai platformjával.

A kis autonóm gépek, vagyis közkeletű elnevezéssel a rajok, ugyanazokat a műveleteket tudják elvégezni, mint a nagyobb gépek, de sokkal gyorsabbak, olcsóbbak és könnyebben javíthatóak

– hangsúlyozta London.

A kis autonóm gépek, ugyanazokat a műveleteket tudják elvégezni, mint a nagyobb gépek, de sokkal gyorsabbak, olcsóbbak és könnyebben javíthatóak. Kép: Barnstorm Agtech

A kis autonóm gépek, ugyanazokat a műveleteket tudják elvégezni, mint a nagyobb gépek, de sokkal gyorsabbak, olcsóbbak és könnyebben javíthatóak. Kép: Barnstorm Agtech

Visszatérés a kisebb méretű gépekhez

Az ötvenes években még szinte minden traktor kicsi volt – mutatott rá London, majd így folytatta: „Fokozatosan nőni kezdtek, mire a mai szörnyű nagy gépek lettek belőlük. Most, hogy a gépek már rendelkeznek autonómiával és az önkormányzás képességével, valójában nincs is szükség az eddigi gigantikus gépekre, melyeknek olyan problémáik adódhatnak, mint a talaj összetömörítése és a kisebb üzemanyag-hatékonyság. Úgy véljük, hogy a trend újra a kisebb méretű gépek irányába fordul majd.”

Akár egyetlen ember is képes lesz egy egész Barnstormer-rajt kezelni. „Továbbra is lesz valaki, aki odamegy, és elmozdítja az akadályokat, ha valamilyen probléma lépne fel. Az egyszerűbb problémák azonban távolról is megoldhatóak lesznek. Az irányítók akkor is tudják majd a tabletjüket, vagy számítógépeiket használni, ha az internet nem működik, mert a bázisállomás Wi-Fi-vel is fel van szerelve.”

Akár egyetlen ember is képes lesz egy egész Barnstormer-rajt kezelni. Kép: Barnstorm Agtech

Akár egyetlen ember is képes lesz egy egész Barnstormer-rajt kezelni. Kép: Barnstorm Agtech

45 lóerős dízel hibrid hajtáslánc

A Barnstormerek 45 lóerős dízel hibrid hajtáslánccal rendelkeznek. A járművek elektromos üzemmódban is működhetnek, ha egy bizonyos feladat elvégzéséhez ez szükséges. London szerint a Teslához hasonló fejlesztés a mezőgazdaságban ebben az évtizedben még irreális az akkumulátorköltségek és a vidéki villamosítási infrastruktúra hiánya miatt.

Ha gabonatermelő gazdaságokban vagy nagyüzemi növénytermesztésben dolgozunk, az elektromos megoldások egyelőre nem kivitelezhetőek.

- vélekedett.

A Barnstormerek 45 lóerős dízel hibrid hajtáslánccal rendelkeznek. Kép: Barnstorm Agtech

A Barnstormerek 45 lóerős dízel hibrid hajtáslánccal rendelkeznek. Kép: Barnstorm Agtech

Alacsony kockázat, súrlódásmentes együttműködések

A Barnstorm saját technológiájának magas kihasználtságára összpontosít, és azt a már említett  bérelhető rendszerben (FaaS) kínálja heti 7/24 órában, azoknak a kereskedelmi méretű mezőgazdasági üzemeknek, melyek ugyanilyen időbeosztásban működnek. „Ha csak 50 százalékos kihasználtságot tudunk elérni a járművekkel, az gyakorlatilag  már dupla megtérülést jelenthet a gazdáknak" – büszkélkedett London.

"A gazdálkodók nem fogják a teljes 6000 hektáros gazdaságot a mi technológiánkkal művelni, de 500 vagy 1000 hektáron kipróbálhatják."

"Gyakran nagyon szűkös idő áll rendelkezésre a szántóföldi műveletek elvégzéséhez, és mi tudunk segíteni ebben” - ígérte London. A gazdálkodók akár hektáronként, egy adott munkára is megrendelhetik a gépeket, melyeket a Barnstorm felügyel és biztosítja a szükséges szervizt, eszközöket, javításokat és munkaerőt.

A gazdálkodók nem fogják a teljes 6000 hektáros gazdaságot a mi technológiánkkal művelni, de 500 vagy 1000 hektáron kipróbálhatják. Kép: Barnstorm Agtech

A gazdálkodók nem fogják a teljes 6000 hektáros gazdaságot a mi technológiánkkal művelni, de 500 vagy 1000 hektáron kipróbálhatják. Kép: Barnstorm Agtech

A lehető legtöbb partnert keresik

„Szakterületünk főként a mezőgazdaság, az eszközeink kellően sokoldalúan alkalmazhatóak a palántákhoz, a soros kultúrákhoz, a gyümölcsösökhöz és a szőlőültetvényekhez is” – mondta London.

„A precíziós agtech-et alkalmazó cégeknek – legyen szó lézeres gyomlálóról vagy talajmintavevőről – nem kell feltalálniuk a precíziós mobil platformot.

A technológia nyitott API-val rendelkezik, hogy a lehető legtöbb partnert csatlakozásra ösztönözze. A biztonság is fontos, ezért a Barnstormer rendelkezik önkikapcsolási lehetőségekkel, és harmadik felek ilyen megoldásai is könnyen integrálhatók. Az idei terveik között szerepel az automatizált rajművelési tevékenység bemutatása, a műtrágyaszórás és a permetezés mellett.

A Rite Way már tervezett és gyártott is egy közel 15 méter hosszú tüskés boronát a robotokhoz. Kép: Barnstorm Agtech

A Rite Way már tervezett és gyártott is egy közel 15 méter hosszú tüskés boronát a robotokhoz. Kép: Barnstorm Agtech

A Rite Way már tervezett és gyártott is egy közel 15 méter hosszú tüskés boronát a robotokhoz. A harmadik felek eszközei fontosak, a Barnstormot ugyanis jelentősen megtámaszthatja a piacon egy jól használható ökoszisztéma – „nagyjából úgy, mint ahogy  a Windows operációs rendszer segíti a rá fejlesztett alkalmazásokat” - fedte fel a fontos összefüggést London, aki így zárta mondandóját: „Más szolgáltatások is hozzáadhatók a rendszerhez, mint például a növényekről történő képalkotás, a vízellenőrzés, vagy a növényegészségügyi ellenőrzések.”

(Forrás: futurefarming.com)