A "Szélkakas" nevű berendezést dr. Borsiczky István, a TOMELILLA Agrotechnika Kft. ügyvezetője mutatta be az Agroinform PREGA AgRobot Show-ján, melyre az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n került sor.

Elöljáróban elmondta: cége és a Z Elektronika Kft. által közösen kifejlesztett ISOBUS-rendszerű eszköz önjáró, vagy traktorhoz kapcsolt szántóföldi permetezőgépekkel egyaránt képes kooperálni.

– Ez a berendezés azért született meg, mert nekünk, mezőgazdászoknak olyan környezetvédőknek kell lennünk, mint senki másnak, rajtunk ezt keményen számon kéri mindenféle hivatal – fogalmazott dr. Borsiczky István. – A fejlesztés a permetlé-elsodródással kapcsolatos problémakörre kíván választ adni.

szélkakas

Dr. Borsiczky István előadás közben – a háttérben látható az a szituáció, amire megoldást kínál a fejlesztés – fotó: Horváth Attila

A szakember az alaphelyzetet a következőképpen vázolta: ha permetezés közben szemből fúj a szél, a permetlé hátrafelé sodródik, de ez nem probléma különösebben. Ha balról fúj, az sem probléma, hiszen akkor befelé, a már kezelt részekre sodródik a permetlé. A probléma akkor jelentkezik, amikor a szélirány megfordul és elkezdi kifelé sodorni a szélső fúvókák permetlevét. Ugyan a szakaszok lekapcsolása megoldást jelenthetne a problémára, de a szélirány megváltozását a traktorban ülő gépkezelő általában nem érzékeli. Ha látja is, a szélnyomást nem tudja megbecsülni, mint ahogy azt sem, hová sodorja a szél a permetlevet. Itt jön a képbe a magyar innováció, mely a szél irányához, erősségéhez igazodva, automatikusan végzi a szakaszvezérlést.


– Kikapcsolja az(oka)t a szakasz(oka)t, amelye(ke)t szükséges, így nem fordulhat elő, hogy a szél miatt lesznek olyan területek, melyekre az elsodródás következtében egyáltalán nem, vagy éppen feleslegesen jut permetlé – magyarázta az ügyvezető. – Amint változik a szélirány, vagy csökken a szélsebesség, akkor pedig haladás közben visszakapcsolja az adott szakaszokat. Ha viszont elér egy bizonyos szintet a szél sebessége, akkor leállítja a teljes szakaszt – ez nyomon követhető a fedélzeti számítógépen, a térkép a végén visszatölthető, s ez alapján vissza tudunk menni és csak azt a területet permetezni, ahova a szakasz(ok) lekapcsolása miatt nem jutott növényvédő szer.

Dr. Borsiczky István hozzátette: a folyamat során a tovább működő szórófejeken változatlan nyomással és cseppmérettel zajlik a munkaművelet.