Az évenkénti eredményhirdetésnek felváltva a hannoveri AGRITECHNICA vagy a bolognai EIMA kiállítás ad otthont, idén az utóbbi seregszemlén kerül kihirdetésre, mely traktorok nyerik el a megtisztelő címet a különböző kategóriákban. Cikkünkben néhány mondatban bemutatjuk az "Év Traktora 2019" díjra pályázó döntősök népes táborát.

Az „Év Traktora 2019” kategória három döntőse a következő:

Case IH Maxxum 145 traktor, ActiveDrive 8 sebességváltóval

traktor

Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8

A Case IH Maxxum 145 traktor ActiveDrive 8 sebességváltója számos előnyt kínál kezelőjének. Az ActiveDrive 8 összesen 24 sebességfokozatot kínál előre- és hátramenetben is, amely még hatékonyabbá teszi a traktort.

A mászófokozatok speciális feladatokhoz opciósan szintén elérhetők. Az első sebességtartomány a 10,2 km/h sebességet éri el, elsősorban nehezebb szántóföldi munkákhoz tervezték, melyek nagyon alacsony sebességet igényelnek.

A második tartomány az általános feladatoké, amelyek lefedik a szántóföldi munkák 90 százalékát, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelentenek szálastakarmány-betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a “skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra.

McCormick X7.690 traktor, P6-Drive váltóval

traktor

McCormick X7.690 P6-Drive

A legújabb környezetvédelmi normákat (Tier 4i) kielégítő, hathengeres, 6,7 literes, SCR-rendszerű Beta-Power motor kerül az X.7.690 traktorba a váznyúlványba ültetve. Hengerenként 4 szelepes technológiával és Common Rail-befecskendezéssel készülnek. A váznyúlványba ültetett motor előnye, hogy a traktornak javul a súlyelosztása, a motor kevesebb rezgést és zajt juttat a fülkébe. A motor POWER PLUS-rendszerrel szerelt, mely elektromosan vezérli a motor teljesítményleadását a terheléstől függően.

Az erőátvitelről ZF gyártmányú Pro Drive váltó gondoskodik. Az új váltó elektrohidraulikus irányváltót, 6 csoportot és csoportonként 4 terhelés alatt kapcsolható fokozatot tartalmaz. A fokozatok a jobb oldali könyöklőbe épített multifunkciós karról gombnyomással kapcsolhatók, ráadásul „Autoshift” automata kapcsolási mód is választható.

Az elektrohidraulikus irányváltó kapcsolási finomsága a fülkéből potméterrel állítható, attól függően, hogy finom irányváltásra vagy határozottabb, gyorsabb kapcsolásra van szükség az adott munkához.

Zetor Forterra HSX 140 traktor

traktor

Zetor Forterra HSX 140

Végre a közép-európai traktorgyártásnak is teret engedtek a versenyben, és a döntő hármasba bekerült a Zetor Forterra HSX-széria legnagyobb tagja. A Forterra HSX traktorok 16 szelepes motorral vannak szerelve, melyek magas nyomatéktartalékkal (több mint 36%) és rendkívül gazdaságos üzemanyag-fogyasztással rendelkeznek, továbbá kielégítik a Stage IV emissziós besorolást.

Az erőátvitelről ötfokozatú sebességváltó gondoskodik, amely háromfokozatú nyomatéksokszorozóval, hidraulikus irányváltóval rendelkezik, és 30 sebesség előre-, 30 sebesség hátrafokozatot biztosít, melyből 9 fokozat 6-12 km/h működési tartományban van.

A ZETOR FORTERRA traktorok hidraulikus rendszere Bosch EHR. A két kiegészítő hidraulikus munkahenger egyenletes terhelést és 85 kN-ig terjedő maximális emelőerőt garantál. A hátsó moduláris CBM függesztőrendszer automatikus gyorskapcsoló vonófejjel és egytengelyes pótkocsivontató rendszerrel rendelkezik.

Az „Év Legjobb Univerzális Traktora 2019” kategória három döntőse a következő:

Steyr Kompakt 4115 HD traktor

traktor

Steyr Kompakt 4115 HD

A Steyr Kompakt-széria legnagyobb tagja a 115 lóerős 4115-ös modell. A 3,4 literes Common-Rail motorja 400 fordulat/min feletti széles fordulatszám-tartományban állandó teljesítményt biztosít. A III B károsanyag-kibocsátási osztály (Tier 4a) követelményeit hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel és részecskeszűrővel éri el.

A váltó három csoportba osztva négy fokozattal rendelkezik, így előre és hátra 12/12 fokozatot biztosít. A profi kivitelben ezt még két terhelés alatt kapcsolható fokozat egészíti ki. A váltó így előre- és hátramenetben egyaránt több mint 24-24 fokozattal rendelkezik.

Az új Steyr Kompakt Ecotech traktor frontemelőművének jelenleg 1670 kg a maximális emelőereje. A front-TLT az 1000 fordulat/min névleges fordulatszámát az optimális 1920 motorfordulat esetén éri el. A szériakivitelben kapható HD-első tengely és HD-hátsó tengely 6000 kg-os megengedett legnagyobb össztömeget tesz lehetővé. A traktor teljes magassága a korábbi generációhoz képest mintegy 4 centiméterrel csökkent. A tengelytáv 2,3 centiméterrel rövidült, így a fordulási sugara most csak 4,23 méter.

Fendt 313 Vario traktor

traktor

Fendt 313 Vario

A Fendt 313 Variónál, mint ahogy a többi Vario 300 modellben, 4,4 literes AGCO Power dízelmotor szolgál erőforrásul. A turbó kuplung funkció a hirtelen megnövekedett túlterhelés esetén nem engedi a motort lefulladni, és ezáltal óvja a turbót attól, hogy olajozás nélkül forogjon. A TMS funkció az optimális munkasebességhez – az emberi tévedést kizáró módon – automatikusan beszabályzott áttétel révén garantálja, hogy a traktor a műszakilag lehetséges legkisebb gázolajfogyasztással üzemeljen.

A két tempomat segítségével a közúton vagy fordulókban, illetve a munkavégzés során használt sebességeket rögzítheti a traktoros. A Vario hajtómű garantálja a fokozatok kapcsolása nélküli sebességváltoztatást 20 m/h-tól 40 km/h-ig. A nehéz terepen való haladást biztosítja az első- és hátsó lamellás differenciálmű (100%-os csúszásmentes kétoldali összezárással). 

A diffi, illetve az összkerékhajtás AUTO funkciói révén a gépkezelőnek nem kell kapcsolgatnia e funkciókat. Az elektronika elvégzi ezt a bekormányzási szögtől és sebességtől függően. A 110 l/min Loadsensing-hidraulikaszivattyúval és az opcionális Power Beyond-csatlakozóval a nagy teljesítményű hidraulikus kiszolgálást igénylő munkagépek is biztonságosan üzemeltethetők.

A Fendt Vario 300 VisionPlus vezetőfülkéjét 77 fokos látószög, 6,2 négyzetméter üvegfelület, 2520 liter űrtartalmú beltér, nagyszerű térérzet, kiváló kényelem jellemzi. Nincs B-oszlop, és a kipufogócső az A-oszlop mellett kapott helyet, ezáltal akadálymentesebb lett a kilátás.

Case IH Farmall 75A traktor

traktor

Case IH Farmall 75A

A Farmall-A modellekbe épített új, 4 hengeres, közös nyomócsöves FPT motorok nemcsak a névleges fordulatszámon adják le a maximális teljesítményüket, hanem az 1900 min-1 fordulatszámon üzemanyagot is megtakarítanak. Az emissziós szabványt a jól bevált kipufogógáz-visszakeringetéssel, dízel oxidációs katalizátorral és dízel részecskeszűrővel teljesíti.

A széria modelljei optimális sebességváltó-változatokkal rendelhetők: a 12 x 12-es szinkronizált sebességváltó és a 20 x 12-as mászós sebességváltó mellett egy 12 x 12-es Powershuttle sebességváltó is rendelhető, amelyen a haladási irány a kuplungpedál lenyomása nélkül változtatható. Az alapfelszereltségének részét képezi egy 47 l/min teljesítményű, nyitott központú, terhelésérzékelős hidraulikaszivattyú, mely igény esetén pedig 63 l/min teljesítménnyel is kérhető. A munkaeszközök különféle funkciói az akár 3 hátsó kihelyezett hidraulikakör-vezérlő szeleppel működtethetők.

A vezetőfülke szintén jelentős átalakításon esett át. A szélesre nyíló, egyetlen üvegtáblából álló ajtók és a csúszásmentesített lépcsőfokok biztonságossá és könnyűvé teszik a be- és kiszállást. Az akadálytalan panorámakilátást a nagyméretű szélvédőüveg biztosítja az alapfelszereltség részét képező tetőablakkal és az áthelyezett kipufogócsővel kombinálva.

Massey Ferguson MF-6713 traktor

traktor

Massey Ferguson MF-6713

A 4 hengeres MF 6700 modellekbe az új AGCO POWER 4 hengeres dízelmotorok kerülnek beépítésre. A DOC- és SCR-technológia segítségével éri el a legújabb Tier 4 Final emissziós normát. Két modell, 120 és 130 LE-vel áll rendelkezésre, a 6713 az utóbbi kivitel. A széria hárompontfüggesztő szerkezete 5200 kg hátsó emelőerőt biztosít.

A 6700-as család új, szinkronizált váltóval van felszerelve, amelyben 2 főcsoporton belül összesen 12 előre- és hátrameneti fokozat található 40 km/h végsebességig. 6 fokozat áll rendelkezésre a szántóföldi munkavégzésre alkalmas 4-12 km/h közti sebességtartományban. A modern hajtóművet fel lehet szerelni a fokozatok kényelmes váltására használható, bal oldalt elhelyezett PowerControl karral.

A teljesen új koncepció alapján megépített fülkéjébe kényelmes a beszállás, nagy az üvegfelület és a helykínálat. A kezelőszervek kialakítása, mint például a mechanikus váltókar elhelyezése, jó ergonómiát nyújt.

Az „Év Legjobb Ültetvényes Traktora 2019” kategória három döntőse a következő:

Landini Rex 4-120 Gt traktor

traktor

Landini Rex 4-120 Gt

A traktorban egy megbízható, négyhengeres, 2,9 literes Deutz Tier 4 Interim (TCD L4) dízel oxidációs katalizátoros (DOC) erőforrás biztosítja a nyomatékot, mely részecskeszűrő nélkül teljesíti az emissziós előírásokat. Egy Engine Memo kapcsoló eltárolja – mint egy tempomat – a motorfordulatot a gépkezelő kényelme érdekében. A maximális teljesítményt a motor 2200 min-1 fordulaton éri el 70 és 110 LE között, 6 modellváltozatban. A gyártó új sebességváltó(ka)t – ezzel együtt a korábbinál szélesebb választékot – tervezett a szériához.

Mechanikus vagy hidraulikus irányváltó, 4 sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo vagy High-Medium-Low terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezenkívül mászó csoport is az igen lassú munkákhoz.

Említést érdemel a traktor „ECO FORTY” funkciója, ami közel 1900 min-1 motorfordulatot jelent a maximális 40 km/h végsebesség esetén. A hidraulikus rendszere egy 50 + 28 l/min tandemszivattyúval rendelkezik, de elérhető 28 + 41 + 41 l/min kapacitású tripla változat is. Mechanikus vagy elektrohidraulikus vezérlőszelepek állnak rendelkezésre a kihelyezett csatlakozókhoz úgy, mint a függesztőszerkezet működtetésére. A traktor emelőkapacitása 2700 kg-ra növekedett, de a GT esetén ez akár 3400 kg is lehet.

Same Frutteto Cvt 115 S traktor

traktor

Same Frutteto Cvt 115 S

A traktorban alkalmazott korszerű és hatékony FARMotion motor folyamatos teljesítményleadásával tűnik ki. A tervezési fázisban valamennyi egyéb motoralkatrészt (hűtő, ventilátor, vezetékek, szűrők) figyelembe vettek, és lehetőség szerint takarékos helykihasználással helyeztek el.

A gyártó szerint ezek az alkatrészek a rutinszerű karbantartási munkáknál nagyon könnyen hozzáférhetők, így pl. a porleválasztót is tartalmazó, kétfokozatú PowerCore-légszűrő vagy az új hűtőcsomag (hűtővíz, motorolajhűtő, a sebességváltó és a hidraulika olajhűtője és az intercooler) gyorsan és könnyen tisztítható.

Az újonnan kifejlesztett MaxCom kartámasz segítségével minden traktorfunkció joystickkal vezérelhető és tetszés szerint konfigurálható. A Same Frutteo CVT S fokozat nélküli sebességváltója a gyártó szerint egy mechanikus váltó magas hatékonyságát biztosítja egy hidrosztatikus váltó kényelmes és könnyű kezelésével párosítva. A menetsebesség fokozat nélkül 0 és 40 km/h között szabályozható, a motor üzemanyag-takarékos, alacsony fordulatszáma mellett.

A Frutteo CVT S alapfelszereltsége a rugózott első tengely „Active Drive” egyenkénti kerékfelfüggesztéssel kibővíthető, amelynek működését egy külön vezérlőegység folyamatosan figyelemmel kíséri.

ANTONIO CARRARO TTR 7600 infinity traktor

traktor

ANTONIO CARRARO TTR 7600 infinity

A dízel erőforrása egy vadonatúj 4 hengeres, 74 lóerős, KOHLER turbódízelmotor, mely teljesíti a Stage IIIB emissziós előírásokat. Az erőátvitelről egy hidrosztatikus váltómű gondoskodik, amely előre és hátra két tartományban biztosít sebességváltoztatást (0-15 és 0-40 km/h). A tartományokon belül a sebességváltoztatás joystickkal történik elektrohidraulikus rendszer segítségével.

A traktornak két különálló hidraulikus rendszere van, melyek közül az egyik a 2400 kg emelőerejű hárompont-függesztő szerkezet működtetését, míg a másik a kivezérelt hidraulikus csatlakozások kiszolgálását végzi. A vezetőfülke digitális, multifunkciós, színes kijelzős műszerfallal van szerelve. A fülkeváz 6 oszlopos biztonsági keretből áll, amely a "Silent block"-on csatlakozik a traktor vázkeretéhez.

Fotók: http://tractoroftheyear.org