Rabi János Mezőfalván klasszikus kultúrákra alapozott szántóföldi gazdálkodást folytat. Főbb növényei a repce, búza, kukorica és napraforgó, amelyek vetésterülete összesen körülbelül 300 hektárt tesz ki.

A gazdaság gépparkja viszonylag korszerű, ugyanakkor János fontosnak tartja a régebbi gépek gondos karbantartását és a berendezések értékének megóvását – ezért nem válik meg a jó állapotú, használt munkagépeitől sem.

"A még gazdaságosan üzemeltethető, kicsit régebbi technika is jól jöhet, ha az időjárás szorításában rövid idő alatt nagyobb volumenű munkát kell elvégeznünk. Ilyenkor a vezérgép mellé egy másik eszközt is munkára fogunk, így gyorsabban végezhetünk."

– vallja a gazda.

permetezőgép a szántóföldön

A gazdálkodó a legjobb ár-érték arányú permetezőgépet kereste.

Jánost a Bargam Elios vontatott szántóföldi permetezőgépekről kérdeztük, amelyek közül kettő iy szolgálatot teljesít a mezőfalvai gazdaságban.

– Hogyan esett a választás az Interat Zrt. által képviselt Bargam Elios-ra és mikor szerezték be az első permetezőgépet?

– Már korábban is vásároltunk munkagépeket az Interat Zrt-től, így szerettünk volna újra ettől a korrekt cégtől vásárolni, azonban amikor 2016-ban a permetezőgépünkre megfogalmazódott a konkrét beruházási igény, akkor háttérbe kellett szorítanunk az érzelmi szempontokat és a gazdasági mutatókra kellett koncentrálnunk.

Ár-érték arányban a legjobb permetezőgép mellett kellett letennünk a voksunkat, így gondos piackutatást végeztünk. Tudtuk, hogy mekkora területhez, milyen kapacitású és felszereltségű gépet szeretnénk, így a kínálat szűkült, és végül a Bargam Elios 2700 bizonyult a legjobb választásnak.

Több mint négy éven át ezzel az egy 2700 literes tartállyal rendelkező szántóföldi permetezővel láttuk el a 300 hektárt, és bizony sokat ment a gép, hiszen kultúránként átlagosan egy gazdálkodási évben minimum háromszor meg kellett fordulnunk a földeken.

Bargam Elios 2700 permetező

"Eddig sikerült is megőrizni jó állapotban a gépünket annak ellenére, hogy relatíve sok üzemóra van már benne."

Azt az elvet vallottam, hogy bérmunkát inkább ne vállaljunk, próbáljuk meg a saját kultúráinkat maximálisan kiszolgálni a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás terén. De az is fontos szempont volt számomra a gépüzemeltetés során, hogy egy eszközt a lehető legtovább tudjam gazdaságosan üzemeltetni, ehhez pedig – amennyire lehetséges – meg kellett kímélni a munkagépeket.

Az Elios-t is próbáltuk gondosan karbantartani és igyekeztünk betartani az Interat Zrt. ajánlásait az üzemeltetés során. Eddig sikerült is megőrizni jó állapotban a gépünket annak ellenére, hogy relatíve sok üzemóra van már benne.

Tavaly megfogalmazódott az elhatározás, hogy új permetezőgépet kellene vásárolnunk a régi eszköz mellé, hiszen mi is a bőrünkön tapasztaltunk az egyre rövidülő munkacsúcsokat az időjárási anomáliák miatt. A négy évvel ezelőtti gyakorlathoz hasonlóan újra bekértünk több árajánlatot, és ismét az Interat Zrt-re került a választás egy újabb kivitelű Elios formájában.

Ezúttal több kritériumnak is meg kellett felelni: az ár-érték arány mellett a könnyű kezelhetőség és a gyors, pontos szervizszolgáltatás is fontos szempontként szerepeltek – és mivel az Interat Zrt. számunkra már kiválóan bizonyított az elmúlt években, ezért nem volt kérdés, hogy most is mellettük döntünk.

A második Elios kezelhetőségi szempontból is praktikus döntés volt, hiszen egy-két újítás kivételével azonnal be tudtunk ülni és dolgozhattunk betanulási idő nélkül.

– Amikor egy munkagép megkímélése a cél intenzív igénybevétel mellett, akkor milyen technológiával tudják ezt segíteni?

– Jó kérdés, hiszen a két dolog ellentmond egymásnak. Intenzív igénybevétel mellett hogyan is lehet megkímélni egy permetezőgépet?

Leginkább a teli permetlétartállyal való hosszabbtávú közúti szállítással lehet rontani egy permetezőgép hasznos élettartamát szerintem. Éppen ezért, mi a régi- és új permetezőinket is próbáljuk megkímélni azzal, hogy kiszolgáljuk a gépeket egy 6000 literes tartálykocsival. Nyilvánvaló, hogy üres állapotban azért nem vonulunk ki velük, de a következő feltöltéseket már a tábla szélén végezzük el.

– Volt-e az elmúlt időszakban a permetezőgépekkel komolyabb probléma és igénybe kellett venniük az Interat szervizszolgáltatását?

– Hirtelen összesen egy munka során elkövetett figyelmetlenségből adódó hiba jut csak eszembe a régi géppel kapcsolatban – de arra is azonnal segítséget kaptunk, majd a szervizautó az alkatrész-utánpótlással gyorsan érkezett és így sikerült megoldani a problémát – válaszolta a gazda.

Rabi Jánosnak köszönjük szépen az interjút és az új Elios permetezőgéphez is sok hibamentes üzemórát kívánunk!

Bargam Elios szántóföldi permetező

A könnyű kezelhetőségű gépek és a gyors, pontos szervizszolgáltatás miatt is az Interat Zrt.-re esett a választásuk.

A Bargam Elios permetezők tulajdonságai

Azoknak a gazdálkodóknak, akik szintén új vontatott szántóföldi permetezőgép vásárlását fontolgatják, ajánljuk áttekintésre a Bargam Elios gépcsalád főbb adatait:

• A permetezőgép alváza műanyag bevonattal ellátott és a gép nyomkövető vonórúddal csatlakoztatható a traktorhoz.

• A permetezőgép tartálya vastag falú polietilén műanyag tartály, térfogata 2700 és 3300 liter között áll rendelkezésre. A permetezőgép tartályhoz átmosató tartály, beépített kézmosó víztartály, tartályfedél, beöntő szűrő, szintjelző és hidraulikus keverőelem tartozik.

• A 18 és 24 méter közötti munkaszélességű hidraulikus nyitású szórókeret műanyag bevonattal ellátott. A szórókeret önbeálló, lengéscsillapítása függőleges pneumatikus szórókeret rugózással megoldott, leverődés ellen a rugós talajleverődés-gátló védi. A magasságállításról 1500 mm-es hidraulikus magasságállító egység gondoskodik. A szórókeret hidraulikusan billenthető.

• A gép hidraulika rendszerében gyárilag átváltó szelep került beépítésre, amely segítségével a szükséges hidraulika csatlakozók száma 1 pár + 1. Az átváltó szelep távvezérlője a traktorfülkébe kerül elhelyezésre.

• A permetezőgépet rozsdamentes acél permetlécsövekkel, membránzáras csepegésgátlóval és bajonett záró fejes fúvókatartóval ellátott ARAG háromállású szórófejekkel szállítjuk. Fúvókák mérete: Lurmark F110 04; 05; 06.

• A permetezőgép szivattyúja ANNOVI REVERBERI márkájú membránszivattyú, amelynek névleges szállítási teljesítménye 280 liter / perc, maximális nyomása 20 bar, meghajtásához 540 1/min-es fordulatszám szükséges. A 12V-os működtetésű 5 vagy 7 szakaszos szakaszoló rendszer, elektromos főelzáró szelepet, mechanikus nyomásszabályzó szelepet, kevertető szelepet, és nyomásmérő órát tartalmaz.

• A dóziskijuttatásról Arag komputerek vagy ISOBUS vezérlők gondoskodnak. A szabályzórendszer része a traktorba szerelhető komputer, a vezetékek, a permetezőgép kerekéhez telepített kerék jeladó szenzor, a rendszerbe épített mennyiségszabályzó szelep, valamint az átfolyás mérő. A vegyszer bekeverése könnyen, és egyszerűen megoldható a 30 literes lehúzható vegyszerbekeverő segítségével. A gép töltésére a gyári önfelszívó egység is alkalmas.

Bargam Elios 2700 Classic változat felszereltsége:

 • 2900 literes permetlé tartály + átmosató tartály + kézmosó víz tartály
 • Annovi Reverberi 280 liter / perc teljesítményű 6 membrános szivattyú
 • 12V-os 7 szakaszos szakaszolóegység
 • kompakt kezelőpanel (permetezés, átmosatás, vegyszer bekeverés, felszívás központi kapcsolása)
 • 35 literes vegyszer bekeverő
 • kevertető rendszer
 • állítható nyomtávolság 1400-1800 mm illetve 1800-2100 mm között
 • nyomkövető vonószerkezet
 • 270/95 R44 kerekek
 • 1500 mm-es hidraulikus magasságállítás
 • légrugós szórókeret lengéscsillapítás
 • oldalankénti szórókeret nyitás, hidraulikus szórókeret billentés
 • három állású szórófejek 02-04-06 méretű fúvókákkal
 • 18-20-21 méter munkaszélességű szórókeret
 • Arag Bravo 180S dózisszabályzó rendszer
 • Világításkészlet, kardántengely
 • Ügyfél telephelyére szállítva beüzemelve

További információért keresse a Bargam standját az AGROmashEXPO-n: BARGAM GROUP, A PAVILON 113B/A STAND, ahol a Bargam Elios 2700/18 szántóföldi vontatott permetező is látható lesz!

További akciós permetezőgépekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:
https://interatzrt.hu/hirek/bargam-vontatott-permetezogep-keszletrol-kedvezmenyes-aron/