Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n a Start Agro Kft. – Agrár Megoldások közös standjánál (G-Pavilon 202/B) jártunk, ahol Krupincza Dániel, ügyvezető és Laszli Zita pályázatiüzletág-vezető osztotta meg velünk azt a nagyon fontos agrár megoldást, ami segíti a gazdákat.

Az ügyvezető elmondta, hogy Abonyban ő maga is gazdálkodik 100 hektáron. Munkája során látta, hogy milyen igények merülnek fel a gazdálkodóknál mind a pályázatírás, mind az adminisztráció, mind az inputanyag-kereskedelem terén. Ezért a vállalkozásuk tevékenységi köreit úgy alakították ki, hogy a gazdálkodók számára komplex segítséget nyújthassanak számos területen, akár vidékfejlesztési pályázatokról, akár agrár-szaktanácsadásról vagy adminisztrációról van szó.

Laszli Zita beszélt a közelmúltban megjelent pályázati menetrend elemeiről. Elmondta, hogy márciusban az állattartó telepek korszerűsítése, nyáron az átalányalapú támogatások indulnak, újra kiírásra kerül a fiatal gazda pályázat, a kisüzemes pályázat, illetve új elemként jelenik meg a gazdaságátadásos pályázat, ami nagyon jó lehetőség lesz a gazdaságok számára.

A generációs megújulást segítő támogatás egy átalánytámogatás lesz, amiben mind a gazdaságátadót, mind a gazdaságátvevőt támogatják. Nincsenek olyan szigorú feltételei, mint egy beruházásos pályázatnak, az van megszabva, hogy mekkora üzemmérettel rendelkezik az átadó, – itt háromféle kategóriáról beszélhetünk, ami szintén megfigyelhető a gazdaság átvevőnél is, ahol még az árbevételt is alapul lehet venni. 35 milliótól 65 millió forintig lehet támogatást kapni. Aki ebben a pályázatban részt vesz és nyer, az a későbbi beruházásos pályázataiban is plusz támogatásokban részesülhet. A támogatás szabadon felhasználható, nem kell alátámasztani, hogy mire lett elköltve – részletezték a feltételeket.

Laszli Zita elmondta, hogy a szakértőik és szaktanácsadóik országszerte segítenek eligazodni a folyamatosan változó jogi és gazdasági környezetben, legyen szó AKG-ról, AÖP-ről, gazdálkodási napló vezetéséről, vagy könyvelésről. Nyomon követik az aktuálisan elérhető pályázati lehetőségeket, amiről kötelezettségek nélkül díjmentesen és személyre szabottan tájékoztatják ügyfeleinket.

Krupincza Dániel beszélt az általuk forgalmazott inputanyagokról is (vetőmag, növényvédő szer, műtrágya).

A beszélgetés végén a pályázatok közül az év végén induló precíziós pályázatot emelték még ki, amiben precíziós szolgáltatóként szintén hatékony segítséget tudnak nyújtani a gazdáknak.

További információkat az aktuális pályázatokról és az Agrár Megoldások szolgáltatásairól az alábbi elérhetőségeken találhatsz:

Agrár Megoldások

agrármgoldások